Politika

Krivokapić: Pogranična područja da budu mostovi spajanja

Iz Krivokapićevog kabineta je saopšteno da je predsjednik Skupštine istakao važnost današnjeg okupljanja parlamentaraca, budući da je mjesto u kojem se to dešava kroz istoriju bilo poprište stalnih sukoba dviju velikih zemalja kakve su Njemačka i Francuska, koje su danas prijateljske zemlje i sinonimi demokratije i ekonomskog prosperiteta, čineći tako stub Evropske unije.

U tom kontekstu, navodi se u saopštenju, Krivokapić je istakao da je to najbolji primjer kako pogranična područja, i pored brojnih istorijskih trauma, mogu da budu mostovi spajanja a ne razdvajanja i sukoba.

“Upravo to je naša misija, misija PS OEBS, da kroz kontinuitet ovakvih susreta, koji pored zvaničnih razgovora imaju, što je posebno važno, i svoj neformalni dio, stvorimo uslove da i Rusija i Ukrajina slijede primjer ovih dviju velikih evropskih država” poručio je Krivokapić.

Potpredsjednica PS OEBS Doris Barnet je, kako je saopšteno, iskazala zadovoljstvo nastavkom razgovora parlamentaraca dviju zemalja na konkretnim temama i posebno zahvalila Ranku Krivokapiću na njegovoj predanosti da vodi Viena process kojim se produbljuje dijalog i time pomaže realnijem sagledavanju raznih aspekata aktuelnog konflikta.

Krivokapić je u uvodnoj riječi podsjetio na aktivnosti PS OEBS u pravcu deeskalacije krize i uspostavljanje Viena procesa za dijalog između ruskih i ukrajinskih parlamentaraca.

“To je bio pravovremeni odgovor PS OEBS, imajući u vidu da je to bio period kulminacije krize kada se cjelokupna međunarodna zajednica našla pred velikim izazovom reakcije na novonastale okolnosti”, rekao je Krivokapić.

Dodao je da su na taj način parlamentarci i jedne i druge zemje pokazali visok stepen odgovornosti i odlučnosti da u kriznim okolnostima sjednu za sto i razgovaraju o najboljim parlamentarnim odgovorima.

“Parlamenti ne mogu da urade ono što mogu i trebaju da urade druge strukture, ali mogu da otvore prostor za dijalog i izgradnju povjerenja, što je, u krajnjem, preduslov svakog ozbiljnog pristupa u rješavanju postojećeg konflikta”, rekao je Krivokapić.

Skupu je, saopteno je, prisustvovao i Majkl Džordž, link direktor ODIHR-a Kancelarije za demokratiju i ljudska prava, institucije koja se bavi nadgledanjem i kontrolom sprovođenja izbora u zemljama OEBS-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
"nezavisni intelektualac"
Gost
"nezavisni intelektualac"

…..Svaka čast Krivokapiću…..Svaka čast Krivokapiću na afirmaciji države kroz OEBS i druge međunarodne aktivnosti…Samo zlobnici doma ne vide korisnost ovih i slicnih inicijativa, već pokušavaju izazvatia sukob u SDP….Zaludnja im rabota i njihovom ” informeru”…nek se strpe, uskoro stize odgovor i Sdp treba da nastavi vodit individualno svoju politiku ili ne treba da postoji…u drugim varijantama, bila bi satelit partija,… Više »

Send this to a friend