Politika

Krivokapić traži rekonstrukciju Vlade

Funkciju potpredsjednika Vlade i ministra za informaciono društvo, te ministra saobraćaja i pomorstva sada pokrivaju bivši članovi SDP-a Vujica Lazović i Ivan Brajović.

Lazović i Brajović napustili su SDP nakon partijskog kongresa nezadovoljni načinom na koju stranku vodi lider Ranko Krivokapić i sada rade na osnivanju nove stranke. 

Krivokapić je danas nakon sjednice GO saopštio da traže rekonstrukciju Vlade na osnovu koalicionog sporazuma sa Demokratskom partijom socijalista.

“Glavni odbor SDP-a je konstatovao da je dosljedna primjena Koalicionog sporazuma SDP-a i DPS-a osnov legitimiteta i potvrda posvećenosti kao osnove evroatlanskih integracija“, kazao je nakon sjednice GO SDP-a Krivokapić, i najavio da će danas premijeru uputiti zvanično pismo.

On je pozvao i sve bivše članove SDP-a koji su na funkcijama da vrate svoje mandate partiji koja ih je delegirala.

Na pitanje šta ce uraditi ukoliko Đukanović odbije zahtjev SDP-a Krivokapić je odgovorio da neizvjesnost nije tako velika.

“DPS će nadam se ispoštovati koalicione odredbe i obaveze. Poštovanje tih obaveza je očuvanje vlade i sve je tom interesu, u suprotnom se ne bi zvali evropska Crna Gora“, kazao je Krivokapić.

Argument u inicijativi SDP-a za rekonstrukciju Vlade je činjenica da je DPS sa SDP-om tokom 2012. godine sklopio koalicioni ugovor po kome se za predsjednika parlamenta i na funkcije potpredsjednika Vlade i ministara saobraćaja, unutrašnjih poslova i informacionog društva biraju predstavnici Socijaldemokratske partije.

Što se tiče resora unutrašnjih poslova, aktuelni ministar Raško Konjević ostao je u SDP-u, tako da su sporne funkcije koje trenutno pokrivaju Lazović i Brajović. 

Shodno odredbama sporazuma između DPS-a i SDP-a na osnovu kojeg je Đukanović 2012. godine postao premijer, strankama pripada nesporno pravo da definišu sopstvenu kadrovsku politiku i predlažu ministre. 

Komentarišući osnivanje partije Socijaldemokrate Crne Gore koju su formirali bivši članovi SDP-a Krivokapić je rekao da onaj ko nema svoj identitet mora da uzima tuđi.

“Ko ima svoje ime ne treba da uzima ime SDP-a, a oni ga nemaju. Mnoge partije su programski nastale slične kao mi, ali nisu trebali da uzimaju naše ime“, smatra Krivokapić.

Predsjednik Skupštine i SDP-a se osvrnuo i na rezultate ankete CEDEM-a po kojima SDP podržava 5,2 odsto građana.

“Ankete su uvijek relativna stvar. Ali ako uporedite i napravite analizu svih anketa prije i poslije SDP-a uvijek je bilo dva puta više“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić tvrdi da je odliv članova iz SDP-a minimalan.

Na pitanje po njegovim procjenama koliko je članova napustilo SDP i prešlo u Socijaldemokrate, Krivokapić je kazao da je odliv minimalan, te da je SDP napustilo 478 članova.

“Glavni pokazatelj za to je Odbor u Baru. Od 47 članova, 37 je oostalo u SDP-u i to je najradikalniji primjer i najbolji kako funkcioniše partija. Sve ostalo je medijska moć i nije istina“, zaključio je Krivokapić.

Na današnjoj sjednici GO SDP-a za novog generalnog sekretara partije izabran je Ramo Bralić.

Dosadašnjem generalnom sekretaru Borislavu Banoviću GO se zahvalio za sve što je uradio na jačanju organizacione strukture i funkcionalnosti partije.

Send this to a friend