Politika

Krivokapić u Briselu: Moramo preuzeti odgovornost za bolne promjene

Krivokapić je istakao zadovoljstvo da je u jednoj od prelomnih godina evropskih integracija i odlučujućoj godini za NATO integracije Crne Gore, lider evropskog parlamentarizma Martin Šulc, dao snažnu podršku ključnim nosiocima u crnogorskom društvu borbe za implementaciju evropskih ideja i istakao lidersku poziciju Crne Gore u evropskim integracijama u regionu Zapadnog Balkana.

“Na sastanku je ocijenjeno da je posebno značajno da je neposredno poslije usvajaja zaključaka Evopskog parlamenta o Crnoj Gori stavljen naglasak na mjerljive i održive rezultate u oblasti vladavine prava – što je srce ukupnog kretanja Crne Gore ka Evropskoj uniji“, saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

Tokom susreta Krivokapića i Šulca crnogorski Parlament je dobio pohvale, te je ocjenjen kao primjer za region. 

“Sagovornici su zaključili da pozitivne ocjene koje dobija Skupština Crne Gore predstavljaju svjevrsnu obavezu da se dijalogom stvara kohezija u crnogorskom društvu koja će napore učiniti plodotvornijim u interesu izlaska iz krize i boljeg života građana“, ističu u Krivokapićevom kabinetu.

Krivokapić je u svojem obraćanju Odboru za vanjske poslove EP, u sklopu Konferencije „Razvoj političke kulture i jačanje političkog dijaloga ka održivoj demokratiji“ poručio da je mjera snage demokratije upravo snaga Parlamenta, posebno u mladim demokratijama. 

“Nejednakost najlakše vodi u demagogiju, a nejednakost i kriza najlakše vode u populizam. Mi na Balkanu imamo iskustvo snažnih lidera poslije kojih su ostajale slabe države. Institucija je ono što daje stabilnost, a Parlament čuva tu stabilnost i dostojanstvo građana” , rekao je Krivokapić. 

Svoje obraćanje Krivokapić je zaključio porukom.

“Moramo uzeti odgovornost za bolne promjene. Važno je da naše države na Balkanu stabilizujemo i ojačamo. Vast i opozicija treba da dijalogom traže odgovor na zajedničke izazove”, poručio je predsjednik Skupštine.

Krivokapić je tokom boravka u Briselu imao brojne susrete i sa šefovima poslaničkih grupa u EP. Između ostalih susreo se sa Đanijem Pitelom, predsjednikom alijanse socijalista i demokrata u EP. 

“Tom prilikom sagovornici su istakli da su ciljevi poput vadavine prava, socijalne pravde, slobode medija i stvaranja prosperitetnih uslova za mlade, ono oko čega se moramo zajedno boriti. Tokom susreta je poručeno da crnogorska Skupština ima punu podršku kolega iz EP na svom putu dostizanja i implementacije EU standarda“, saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

Već naredni mjesec, zajednički odbor EP i crnogorskog Parlamenta će zasijedati u Crnoj Gori, a Skupština Crne Gore će sa Evropskim parlamentom biti domaćin okupljanja regionalnih parlamenata na temu “Nezavisnost i reforma pravosudnog sistema u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
lovcen
Gost
lovcen

Zasto nema mog komentara?Cenzura???
Zasto nema mog komentara?
Cenzura???

lovcen
Gost
lovcen

Zasto nema mog komentara?Cenzura???
Zasto nema mog komentara?
Cenzura???

Anonimni
Gost
Anonimni

sa visookim predstavnikom
sa visookim predstavnikom

db
Gost
db

Krivokapic ce preuzeti
Krivokapic ce preuzeti odgovornost, mi bolove.

Send this to a friend