Politika

Krivokapićev kabinet: RTCG ima dodatnu obavezu da učestvuje u dijalogu

Generalni direktor Radiotelevizije Crne Gore Rade Vojvodić uputio je pismo predsjedniku crnogorskog parlamenta Ranku Krivokapiću, u kojem ga je obavijestio da neće prisustvovati konferenciji “Sloboda izražavanja i odgovornost medija”, koja će 22. i 23. februara biti održana u Bečićima.

On smatra da moderator rasprave o ulozi javnih servisa može biti samo neko iz EBU-a, kao krovne organizacije evropskih radio-difuznih servisa.

Reagujući na odluku Vojvodića, u Skupštini kažu da su organizatori konferencije “Sloboda izražavanja i odgovornost medija”, Skupština Crne Gore i Savjet Evrope, uputili poziv za učešće svim direktorima Javnih servisa država regiona, dok Vi u Vašem dopisu navodite suprotno. 

“Razumijemo da nijeste bili u mogućnosti imati tu informaciju iz nacrta Agende koju ste dobili. Takođe, kao čovjek koji ima iskustva u organizaciji događaja sigurni smo da pravite razliku između nacrta agende i finalne verzije iste koja se zaključuje nakon potvrda o učešću svih pozvanih učesnika“, navedeno je u saopštenju.

Iz Skupštine su dodali da cijene Vojvodićevu želju da aktivnije učestvuje u kreiranju i odabiru govornika na ovu važnu temu za društvo i demokratiju, ali da su sigurni da uvažava pravo organizatorima Konferencije da taj dio aktivnosti sami urade.

“Ostaje nejasno zbog čega se opredjeljute da ne učestvujete u Konferenciji zbog „podobnosti“ moderatora, osobe koja je zadužena kako joj i funkcija sama govori da moderira tok rasprave. Saglasićemo se da ime moderatora ne utiče na Vaše stavove i mogućnost da argumentovano polemišete na postavljenu temu“, ističe se u saopštenju.

U kabinetu predsjednika Skupštine zahvalili su se Vojvodiću na iskazanoj želji za uspješnim radom Konferencije i još jednom poručuju da je njegovo prisustvo dobrodošlo.

“Kako ste na naš poziv odgovorili javno posredstvom medija, nameće se pitanje da li je cilj odgovora bio konstruktivan doprinos Konferenciji koja će okupiti ugledne stručnjake i djelatnike medija, ili pak nešto drugo. Taj sud neka ostane na građanima“, zaključeno je u saopštenju.

Send this to a friend