Politika

Kuba i Crna Gora kroz ekonomsko povezivanje unapređuju saradnju

Tokom razgovora crnogorske i kubanske delegacije posebna pažnja posvećena je modalitetima intenziviranja razmjene znanja i iskustva u oblasti turizma i pomorskog saobraćaja.

“Tokom sastanka razmotreno je i pitanje ugovorno-pravne osnove i definisanje daljih aktivnosti u cilju njenog jačanja. Na toj liniji, izraženo je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma o saradnji dva ministarstva kulture, a pokrenuta je i inicijativa za što skorije usaglašavanje sporazuma u proceduri radi potpisivanja u oblasti ekonomije, naučno-tehnološke saradnje i zaštite životne sredine”, stoji u saopštenju. 

Pokrenuto je zaključivanje novih bilateralnih sporazuma u oblasti turizma, zdravstva, poljoprivrede, vizne liberalizacije, a razmijenjena su i mišljenja o saradnji na multilteralnom planu. 

Dvije strane razgovarale su i o aktuelnoj situaciji u vezi sa migracijskom krizom u Evropi i potencijalnim tranzitom izbjeglica u Zapadnu Evropu, kao i ostalim aktuelnim pitanjima o situaciji u regionima kojima pripadaju.

Na sastanku ambasadorke Ljiljane Tošković i zamjenika ministra vanjskih poslova Kube Ane Teresite Gonzales Fraga istaknut je značaj održavanja bilateralnih političkih konsultacija u odnosima dvije države, te ukazano na mogućnost pronalaženja modaliteta za unaprjeđenje buduće saradnje dvije države što bi predstavljalo nastavak prijateljskih odnosa koji imaju dugu tradicju. 

Delegacija Crne Gore imala je odvojene razgovore sa zamjenikom ministra spoljne trgovine i investicija Kube Ileana Nunez Mordocho. Tokom sastanka razmotrene su mogućnosti o uspostavljanju saradnje u oblasti trgovine i investicija između dvije zemlje.

Crnogorska delegacije je imala susret i sa zamjenikom ministra turizma Kube Mayra Alvarez Garcia gdje je inicirana saradnja u oblasti turizma i potpisivanje sporazuma između dva ministarstva. 

Send this to a friend