Politika

Kurc dolazi u Crnu Goru

Prva stanica posjete je Sarajevo u nedjelju, pa Beograd u ponjedeljak i utorak, a zatim putuje u Podgoricu, Tiranu, Prištinu i Skoplje.

Kurc je, uoči posjete, istakao da je ona “jasan signal za nastavak angažovanja za zapadni Balkan”.

“Austrija je sa državama regiona ljudski, ekonomski, kulturno i istorijski tijesno povezana”, naglasio je Kurc u izjavi austriojskoj agenciji APA.

Približavanje tih zemalja EU vodi ka većoj stabilnosti i blagostanju, stvara veću vladavinu prava i osigurava radna mesta i u Austriji, istakao je on.

“Zbog toga Austrija i dalje jasno podržava pristupanje EU svih zemalja zapadnog Balkana”, podvukao je Kurc.

Tokom posjeta zemljama regiona Kurc će razgovarati sa svojim resornim kolegama, a gotovo svugdje i sa premijerima, napominje agencija APA.

Tako će u Podgorici potpisati program o saradnji u kulturi, a u Tirani, istog dana, Memorandum o razumijevanju u oblasti turizma.

U Beogradu će se sastati i sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

U Sarajevu, Kurc će otvoriti godinu bosansko-austrijske kulture i potpisati sporazum o ekonomsko-tehnološkoj saradnji.

U četvrtak on će u Tirani prisustvovati i završnici jednog projekta austrijske agencije za razvoj ADA o boljem korišćenju sredstava iz fondova EU.

Sljedeća stanica posete je Priština, gdje će Kurc posetiti jednu poljoprivrednu školu, kao i austrijski kontingent KFOR-a.

Zatim će u Skoplju razgovarati sa svojim resornim kolegom Nikolom Poposkim o izbjegličkoj krizi i aktuelnoj situaciji u toj zemlji.

 

Send this to a friend