Politika

Lajčak najjači kandidat za prvog čovjeka UN-a

Po principu geografske rotacije, mjesto novog šefa UN-a trebalo bi krajem 2016. pripasti nekome iz istočne Evrope.

Osim bivšeg predsjednika Slovenije Danila Tirka, koji je već obznanio kandidaturu za novog generalnog sekretara UN-a i ministarke vanjskih poslova Hrvatske Vesne Pusić na tu funkciju bi se mogla kandidovati dva Slovaka: Miroslav Lajčak, bivši visoki predstavnik u BiH i sadašnji ministar vanjskih poslova Slovačke, te Jan Kubiš, bivši čelnik OSCE-a i izvršni sekretar Ekonomske komisije UN-a za Evropu, kao i još nekoliko poznatih političara sa zapadnog Balkana i istočne Evrope. Pobjeda je istraživala ko ima najveće šanse. 

Hrvatski analitičar Davor Gjenero objašnjava da istočna Evropa danas nije ono što je bila prije trideset godina, u političkom smislu.

„Uspostavljen je primarni dogovor da bi sada istočna Evropa trebala dati svog kandidata, zbog toga što generalni sekretar do sada nikada nije bio iz ovog regiona. Međutim, postavlja se pitanje šta to danas čini istočnu Evropu. Ranije je to bio Sovjetski savez i zemlje istočnog bloka, danas taj prostor jedinstvene regije ne postoji. Znači, danas istočnu Evropu čini Rusija, Ukrajina, postsovjetke zemlje, od kojih je većina članica EU i NATO i zemlje bivše Jugoslavije. Ako se ostane pri tom principu generalni sekretar će doći iz jedne od ovih zemalja“, objašnjava Gjenero.

Uz isticanu naklonost prema ženama kandidatima, jer do sada nijedna žena nije bila na čelu UN-a, kao jedan od aspiranata na najvažniju globalnu diplomatsku funkciju javlja se Vesna Pusić, sadašnja šefica hrvatske diplomatije. Iako se njeno ime ne spominje naglas, Pusić je vrlo respektabilan kandidat, vjeruju diplomati u UN-u.

Gjenero za Pobjedu kaže da mnogo veće šanse za ovu poziciju ima Bugarka Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO.

Kada je riječ o muškarcima, kandidaturu je istakao i Danilo Tirk, ali najviše šansi ima, po mišljenju Gjenera, Miroslav Lajčak, bivši visoki predstavnik u BiH i sadašnji ministar vanjskih poslova Slovačke. Takođe, pominju se kandidature Vuka Jeremića, Borisa Tadića i Igora Lukšića kaže Gjenero, ali naglašava da nijedan od njih nema šansi.

„Odmah da kažem Jeremić nema šanse, jer bi ga jedino mogla podržati Rusija, a Boris Tadić opet ne bi pobijedio Lajčaka. Ni Lukšić nema realne šanse“, zaključuje Gjenero. 

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić se slaže da će na čelo UN-a doći neko iz istočne Evrope.

„Mislim da najveće šanse ima Miroslav Lajčak. Biće dosta kandidata, ali ovaj je nesumljivo najjači, i što se tiče karijere, i što se tiče uticaja. Po mom mišljenju Pusićka je na drugom mjestu zbog obrazovanja i kontakata i siguran sam da je i ona ozbiljan kandidat“, ističe Janjić.

Tvrdi da je već puno žena na visokim pozicijama u međunarodnim organizacijama i da pravilo rodne senzibilnosti neće biti presudno.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mitkod
Gost
mitkod

Izbača najviše iz bendža
Izbača najviše iz bendža

Anonimni
Gost
Anonimni

ahahaha koje gluposti zapadniahahaha koje gluposti zapadni placenici valjaju samo da bi Lajcaka i ostale nazovi kandidate predstavili kao kandidate dostojne da se suprootstave Jeremicu …cus pricu samo rusija ga podrzava…e pa moji strucnjaci bez ruskog odobrenja n jedan taj vas nazovikandidat ne moze postati sekretar UN pa da se na glavu poperite jer rusija ima pravo veta….ako vec ne… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Mogu staviti i Sulja kad se
Mogu staviti i Sulja kad se nista ne pita.
Odlucuju dvije sile i ona koja je jaca uzme sebi pravo ignorisuci druge.

Send this to a friend