Politika

Lakić: Za Crnu Goru pitanje Sutorine nikad nije ni postojalo

Ambasador Crne Gore u BiH Milan Lakić zvanično je predao akreditive nadležnim vlastima BiH početkom juna. Lakić je u Sarajevo trebao doputovati još početkom godine, ali je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović otkazao njegovo imenovanje zbog tada aktuelne debate u BiH vezane za Deklaraciju o Sutorini. Odbacivanjem Deklaracije u Sutorini u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH stvorene su i pretpostavke za dolazak crnogorskog ambasadora.

Lakić u intervjuu za Klix.ba ističe da su odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine izuzetno dobri i upravo onakvi kakvi treba da budu odnosi dviju prijateljskih i susjednih država.

“Takvu ocjenu potvrđuju veoma sadržajna saradnja u brojnim oblastima privrede, kulture, saobraćaja, poljoprivrede, turizma, nauke i drugim djelatnostima. Isto tako, razvijena je i saradnja na multilateralnom planu kroz brojne inicijative koje se realizuju, kako u regionu, tako i šire. Potvrdu daju i najavljene posjete – predsjednik Crne Gore Filip Vujanović će prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 11. jula, a planirano je i da do kraja ove godine crnogorski predsjednik doputuje u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Takođe, početkom jula ove godine će biti realizovana posjeta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka Crnoj Gori”, kazao je Lakić. 

On se osvrnuo i na to da li je i koliko je tim odnosima naštetilo pitanje Sutorine.

“Ne možemo reći da je ovo pitanje naštetilo odnosima Crne Gore i Bosne i Hercegovine, već da je samo napravljen kratak zastoj u razvoju odnosa, ali sada predstoji period snažnog dinamiziranja sa ambicijom da ostanu primjer dobrosusjedske saradnje u regionu”, ocjenjuje Lakić.

Naglašava da pitanje Sutorine za Crnu Goru nikada nije postojalo.

“Pa smo samim tim i zahtjeve vezane za granicu sa BiH doživjeli kao nešto nerealno i bez utemeljenja, što bi moglo da pokrene otvaranje pitanja granica na Zapadnom Balkanu, a što bi narušilo stabilnost regiona i vratilo nas u prošlost”, istakao je Lakić.

Podsjeća da je ugovor o državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine još uvijek u proceduri.

“Naime, očekujemo da će unutrašnje procedure u Bosni i Hercegovini biti uskoro okončane, kako bi ugovor o granici bio spreman za potpisivanje, nakon čega će uslijediti ratifikacija, te njegovo formalno potvrđivanje. Imajući u vidu da unutrašnje procedure u Bosni i Hercegovini još uvijek traju, nije moguće govoriti o tačnom datumu potpisivanja ugovora o granici, ali očekujemo da će se to desiti u najskorije vrijeme, čime će Crna Gora i Bosna i Hercegovina, od bivših zemalja SFRJ, prve riješiti pitanje granica“, kazao je Lakić.  

Send this to a friend