Politika

Lalatović: Lokalna samouprava zanemarila Trg Slobode u Nikšiću

Saopštenje Lalatović prenosimo u cjelosti: 

Aktuelna tema o rekonstrukciji Trga Slobode u Nikšiću samo je još jedan u nizu političkih trikova lokalne samouprave da obezbijedi glasove za vladajuću garnituru pred predstojeće izbore. Lokalna uprava opštine Nikšić već više od decenije najavljuje rekontrukciju Trga kao kapitalni projekat vrijedan više miliona eura, ali, osim obećanja, stanovnici Nikšića nijesu ništa drugo dobili.

Ovakve projekte aktuelna vlast koristi da prebaci javna sredstva u privatne džepove privilegovanih firmi. Nije nepoznanica da je predsjednik opštine Veselin Grbović i ranije zaključivao ugovore o javnim nabavkama suprotno zakonskim normama o izbjegavanju konflikta interesa u javnim nabavkama. Svjedoci smo da je Trg, umjesto ozbiljne rekonstrukcije, svaki put pred izbore “šminkan” sitnim radovima, sve preko grbače građana, koje je to debelo koštalo.  

Rekonstrukcija gradskog trga u Nikšiću je neophodna, kako bi se Trg, sa nasljeđem „sladeovske teme“ prilagodio savremenom urbanističkom oblikovanju i kako bi povratio stari sjaj, jer je Trg Slobode duša i ogledalo Nikšića. Međutim, rekonstrukcija Trga bi trebalo da bude zasnovana na odgovornoj analizi i realnim mogućnostima, kako bi se osiguralo racionalno korišćenje opštinskih sredstava.

Potrebno je utvrditi odgovornost onih zbog koga je sad doveden u neprepoznatljivo stanje, a Demokrate će se zalagati da se infrastrukturni program sprovode na osnovu pravila koja štite javni interes, kako bi Trg Slobode bio na ponos stanovnika Nikšića, ali i Crne Gore.

Send this to a friend