Politika

Latinović: Ugovor o državnoj granici-signal stranim investitorima da ulažu u infrastrukturu

Uz konstataciju da je ovaj sporazum, koji bi trebalo da bude parafiran krajem avgusta, pozitivan signal i svojevrsni poziv potencijalnim investitorima da ulažu, ambasador naglašava da je riječ o prvom dogovoru koji su dvije države bivše Jugoslavije postigle samostalno, bez međunarodnog posredovanja i političkog pritiska, što mu daje na značaju.

Iako u lošem stanju, put Podgorica – Sarajevo je dosta frekventan – tom magistralom godišnje prođe oko pola miliona putnika i oko 200.000 vozila. Ova saobraćajnica duga je 230 kilometara, od čega je 30 kilometara u Crnoj Gori (od Plužina do graničnog prelaza Šćepan Polje) izuzetno rizično, dok je u veoma lošem stanju i oko 20 kilometara puta u BiH, od Šćepan Polja do Foče, pa su saobraćajne nesreće na ovim dionicama česte.

Na pitanje šta će biti sa izgradnjom pruga Nikšić – Čapljina, koja se kao i rekonstrukcija puta preko Šćepan Polja i Foče već decenijama unazad najavljuje i odlaže, Latinović podsjeća da je ova pruga posebno važna za Bosnu i Hercegovinu jer je povezuje sa Lukom Bar i omogućava brži izvoz robe. 

“Studija isplativosti za prugu Nikšić – Čapljina je urađena. BiH ima problema sa održavanjem postojećih željezničkih pruga tako da izgradnja novih zahtijeva velika sredstva koja BiH sama ne može obezbijediti. Vjerujem da će ovaj projekat biti završen u skorijoj budućnosti. Nadam se, takođe, da će zajedničkim angažovanjem dvije države od međunarodnih finansijskih institucija biti obezbjeđena neophodna sredstva za njen završetak”, ističe Latinović.

Koliko su Bosna i Hercegovina i Crna Gora međusobno upućene jedna na drugu o tome govore i podaci o robnoj razmjeni između dvije države. Prema ocjeni ambasadora Latinovića Crna Gora spada u red rijetkih zemalja sa kojima BiH ostvaruje konstantno visok suficit u trgovinskoj razmjeni.

“Za šest mjeseci ove godine Crna Gora je je uvezla iz BiH roba u vrijednosti od 60,5 miliona eura, dok vrijednost izvoza u BiH premašuje 17,7 miliona eura. U robnoj razmjeni dominiraju neorganska hemija, gvožđe i čelik, mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, farmaceutski proizvodi, duvan, koža, alkoholna pića…”, kaže ambasador BiH u Crnoj Gori Đorđe Latinović.

Send this to a friend