Politika

Lazović: Socijaldemokrate imaju jasnu viziju, čistu strategiju i odlučnu politiku

“Mi smo partija moderne ljevice koja ima jasnu viziju. Dakle, zna šta hoće, koja ima čistu strategiju, zna kako to da uradi i koja ima odlučnu politiku”, rekao je on. 

Prema njegovim riječima vizija Socijaldemokrata je evropska, avroatlanska, bogata, moderna Crna Gora, zemlja socijalne pravde na zadovoljstvo i prosperitet svih njenih građana. 

“Mi podstičemo, a ne sputavamo razvoj I iskreno smo posvećeni ostvarivanju političkih ciljeva, radi ideje, a ne sopstvene promocije radi. Vodićemo realnu, modernu, mudru  izbalansiranu politiku, politiku kontinuiteta, a ne poltiku ličnih fustracija, grča i nervoze, punu ispraznog populizma i demagogije…”, najavio je Lazović.

On je istakao das u u politici pored ciljeva bitni i metodi političkog djelovanje.

“Metodi nas Socijaldemokrata u potpunosti su saobrzni gradjanskom shvatanju politike i institucionalnoj logici građanskog društva, i u tom smislu hoćemo biti vrlo pragmatični jer oni kojima se obraćamo, I čiju podršku tražimo, veoma često,  ne ineteresuju velike ideje, krupne riječi, dirljivi citati iz istorije i slično,”, već ih interesuje kako će obezbijediti egzistenciju za sebe i svoju porodicu i imaju li dovoljno novca da školuju djecu. U centru naše pažnje jegrađanin, pojedinac, njegovi zahtjevi I potrebe, sreća I uspjeh njegove porodice”, rekao je Lazović. 

Pored toga on je istakao das u svjesni da su socijalna pravda “tj. jednakost, pravičnost raspodjele sami po sebi utkane u temelje naše političke ideje i da je to okosnica našeg programa”. 

“Ali smo, isto tako svjesni, da socijalna Pravda kao plemeniti cilj ne smije biti proklamovan van realnih političkih i ekonomskih konstati. Nema socijalne pravde u sirmašnom i nerazvijenom društvu. Zato, da bi Crna Gora bila u pravom smislu država socijalne pravde mora da bude bogata država a da bi to bila mora da ima uspješnu i moćnu ekonomiju, zato smo mi u funkciji obezbjedjenja socijalne pravde itekako zainteresovani za visoke stope ekonomskog rasta CG tj, podržaćemo i osmišljati, brz i dinamičan ekonomski razvoj”, naglasio je on. 

Prema njegovim riječima dinamičan ekonomski razvoj ne trpi složene procedure i razne komplikovane nivoe odlučivanja. “Dinamičan ekonomski razvoj isto podrazumijeva za one one koji sun a vlasti i spremnost da se preuzme rizik I prihvati odgovornost. Ko nema te hrabrosti ne treba da se bavi politikom I bude u vlasti”, istakao je on između ostalog.

Lazović je najavio da SD neće zaustavljati razvoj nego će ga podsticati.

“Nećemo sputavati preduzetništvo i pregalaštvo nego gapotpomagati, jer je to kolijevka srednjeg sloja, a srednji sloj je srce socijaldemokratije i garancija uspjeha i socijalne kohezije duštva. Ekonomska politika koju zagovara SD će se koncentrisati na stvaranje uslova za dinamičan ekonomski razvoj, kao i za povećanje konkurentnosti malih srednjih preduzeća i porodičnog biznisa +, poljoprivredu i šumarstvo usmjerene na vise faze prerade i tehnološkog razvoja, privatno javno pratnerstvo uz punu valorizaciju prirodnih resursa uz sve balanse održivog razvoja i normalno: obrazovanje, obrazovanje, obrazovanje po standardima ekonomije znanja”, zaključio je on.

Send this to a friend