Politika

Lekić: Idem kod Krivokapića da tražim prelaznu vladu

„Pored teme zakonske regulative i potrebe njene pune implementacije, dnevni red predviđa i razmatranje pravno-političkog modela koji bi upravljao narednim izbornim ciklusom. Formiranje prelazne vlade je najbolji model kojim bi se upravljalo tim procesom, i to je bio zajednički stav svih opozicionih subjekata. Zato će Demos biti na tom sastanku, upravo da bi ponovio i javno argumentovao takve zahtjeve. Ukoliko sadašnja tehnička vlada odbije takve prijedloge koji su u interesu ublažavanja današnje duboke, po stabilnost vrlo riskantne krize u Crnoj Gori, onda Đukanović i njegova partija preuzimaju odgovornost za dalje faze u inače vrlo napetoj političkoj dinamici u zemlji“, poručio je Lekić.

Dodao je da se sastanak ne održava na nekom od tijela Skupštine, već u sasvim novom obliku, što govori da su klasične institucionalne forme iscrpljene, pa i dobrim dijelom kompromitovane zbog dosadašnjih blokada. Smatra da je neophodno da na sastanku učestvuju predstavnici NVO, uz prisustvo predstavnika EU.

„Ne zaboravimo da su izborni zakoni usvojeni tek nakon jačeg uticaja EU, koji je natjerao DPS da konačno glasa za taj set zakona. Ne očekujemo, i to smo rekli predstavnicima EU, da oni budu medijatori kao između zaraćenih strana negdje na Bliskom istoku, već da, logično, budu dio najvažnijeg političkog procesa ovog trenutka u Crnoj Eori. Uostalom EU se bavi izbornim procesom i aferom „Snimak” vrlo opširno i vrlo kritički u Izvještaju o napredovanju Crne Gore. Zato javni dijalog uz šire učešće demokratskih činilaca nećemo ignorisati, već ćemo se tokom njega boriti za rješenja, prije svega za proklamovane zahtjeve cijele opozicije o hitnosti primjene izbornih zakona i za formiranje prelazne vlade“, zaključio je Lekić.

Krivokapić je liderima svih parlamentarnih subjekata predložio da se 1. decembra sastanu u Skupštini kako bi dogovorili metodologiju i dalji način vođenja razgovora.

Send this to a friend