Politika

Lekić: Mi smo kredibilna alternativa DPS-u

Lekić je ocijenio da će koalicija “Ključ“ imati ključnu ulogu na predstojećim izborima.

 

“Uvjeren sam da će Velika koalicija ,,Ključ” zajedno sa drugim ozbiljnim, opozicionim, demokratskim snagama u crnogorskom društvu biti sposobna da započne veliku ekonomsku, političko demokratsku i moralnu reformu zemlje. U tako krupnom reformskom procesu, dekriminalizacija društva jeste među najhitnijim zadacima”, kazao je Lekić.

On navodi da je oored građanske i političke prepoznatljivosti za progresivne promjene, stručna kompetentnost, ozbiljnost, demokratska kultura i javna pristojnost kadrova njihova glavna prednost.

“Sve to utiče da će “Ključ“ imati ključnu ulogu na predstojećim izborima. Građani uočavaju da je ova opoziciona koalicija spremna da na javno odgovoran način vodi državne i društvene poslove”, smatra on. 

Na pitanje da li će im birači zamjeriti na činjenici da se i pored ratifikacija u brojnim državama članicama zajednički i eksplicitno ne izjašnjavaju da su za članstvo u NATO, lekić kaže da neće nasijedati na manipulativ nu upotrebu teme NATO od strane vlasti.

“Mi smo kao ozbiljna koalicija, uprkos nekim programskim razlikama, jasno utvrdili našu strategiju. Zalažemo se za demokratski rasplet povodom ovog pitanja o kome građani imaju različite poglede. Zato je prirodno da i u koalicijama ima različitih pogleda koje međusobno uvažavamo. Referendum kao najveći demokratski standard garantuje da svi nakon njegovog ishoda poštuju rezultat, odnosno većinsku volju. Dakle, referendum je garancija demokratičnosti i stabilnosti. Konačno, referendum je dragocjena tekovina zapadnih demokratija. Zato je svaki drugi način odlučivanja o priključenju NATOu ne samo an tizapadni, dakle nedovoljno demokratski već unosi opasnosti potencijalne nestabilnosti. Zamislite situaciju da nakon promjena parlamentarnih većina svaki put se u Skupštini iznova odlučuje o istom pitanju, sa potencijalnim obrtima, što bi bilo politički neracionalno, pa i neozbiljno. Ponavljam, referendum je jedina demokratska solucija”, ističe Lekić. 

Kaže da se ne bave opozicionim partijama i da je njihov zadatak da budu spremna alternativa “nekontrolisanoj i neodgovornoj vlasti DPS-a”.

“I mi jesmo spremna i kredibilna alternativa u ovom trenutku. Kako programski tako i kadrovski. I to dobro uočavaju građani na kojima je pravo i odgovornost da odluče kome treba dati povjerenje za vođenje državnih poslova. Uvjeren sam da će Velika koalicija “Ključ“ zajedno sa drugim ozbiljnim, opozicionim, demokratskim snagama u crnogorskom društvu biti sposobna da započne veliku ekonomsku, političko demokratsku i moralnu reformu zemlje. U tako krupnom reformskom procesu dekriminalizacija društva jestemeđu najhitnijim zadacima. Čitav taj reformski proces bi se odvijao u uslovima stabilnosti Crne Gore. Uostalom i našu buduću vlast treba kritički sagledavati. Njenu političku sudbinu treba da opredijele postignuti, mjerljivi rezultati. Načelo demokratske smjenjivosti vlasti treba da bude trajno pravilo”, konstatuje Lekić. 

Prema njegovim riječima, saradnja sa Građanskim pokretom URA je korektna i kolegijalna.

“Zajedno, uključujući i SNP djelujemo na bazi demokratskih pravila. Svjesni smo odgovornosti za zajedničku misiju i ciljeve koje smo postavili, spremni da ih realizujemo, primarno držeći do suda građana i javnosti. Zato na terenu i uopšte u javnosti djelujemo kao jedan tim”, kaže Lekić. 

Upitan da li nova trojka može napraviti bolje rezultate od prošle „trojke” u kojoj je bio SDP, lekić cijeni da postoji razlika, pa i kvalitativna, u metodama i programskim ciljevima prethodne i sadašnje opozicione saradnje.

“U koaliciji “Ključ“ se radi, kao što naš program i govori, o koalicionoj, dakle mnogo čvršćoj saradnji. Prethodna je bila pretežno tehničkog karaktera, s pravima partija da samostalno odlučuju o svojim potezima. Ova činjenica ne umanjuje značaj i pozitivne rezultate tokom sarad nje u Vladi izbornog povjerenja”, zaključio je Lekić. 

Send this to a friend