Politika

Lipka: Sve činjenice idu u prilog pozivu Crnoj Gori u NATO

„Optimista sam i očekujem da Crna Gora dobije poziv za NATO upravo na ovom Ministeriálu 1-2. decembra ove godine. Moj optimizam je baziran na više činjenica. Crna Gora je ispunila sve uslove iz četiri oblasti koje je definisao NATO: reforma vojske i reforma bezbjednosnog sektora je uspješno završena; javna podrška je na nivou 50 odsto, čak i više; u oblasti vladavine prava su bili postignuti zapaženi rezultati – bila je završena legislativna faza reforme pravosudnog sistema i sada je u toku njena implementacija; bili su postignuti dobri rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Želim da naglasim da i ovogodišnji Progress Report za Crnu Goru, dosad najbolji od svih Progress Reporta, pozitivno je ocijenio napredak Crne Gore, što je za NATO odlučujuća referencija“, rekao je u intervjuu Dnevnim novinama.

Naglasio je da je uvijek govorio da je za dobijanje pozivnice potrebno da se preklope dvije činjenice: rezultat Crne Gore i pozitivno političko raspoloženje zemalja članica da se proces proširenja nastavi upravo sa Crnom Gorom, koja je jedina spremna za dobijanje pozivnice. 

„I upravo to se desilo ove jeseni. Crna Gora je postigla zapažene rezultate i u NATO se stvorilo pozitivno političko raspoloženje prema pozivu Crne Gore. Sve članice su svjesne ne samo rezultata Crne Gore, nego i velikog strateškog značaja te pozivnice za stabilnost Crne Gore i cijelog regiona Zapadnog Balkana. To niko ne osporava“, kazao je ambasador Lipka.

Na pitanja da li posljednji događaji u Crnoj Gori, kao što su protesti DF i miješanje ruske Dume u unutrašnje stvari Crne Gore, mogu uticati na odluku Alijanse Lipka je odgovorio da  što se tiče aktivnosti Rusije usmjerenih na zaustavljanje poziva, odnosno učlanjenja Crne Gore u NATO, biće najbolje da citira generalnog sekretara NATO Stoltenberga, koji je 20. novembra ove godine u Beogradu rekao: “Težnje Crne Gore da postane članica NATO su pitanje o kojem odlučuje samo ta zemlja i Alijansa. Niko drugi nema pravo da se miješa u takvu odluku. Crna Gora je suverena i nezavisna zemlja i svaka suverena država ima pravo da odluči o svom putu, uključujući i kakve bezbjednosne aranžmane želi”. 

„Protesti DF-a ne mogu poljuljati spremnost zemalja članica da pozovu Crnu Goru u NATO. Baš naprotiv: mogu samo ojačati njihovu odlučnost da Crnu Goru prime u NATO što brže“, samtra on.

Send this to a friend