Politika

Lobiranje: Lukšić i Pažin u Briselu o rastu podrške za članstvo u NATO, slučaju Zavala…

Iz Vlade je saopšteno da učešće Lukšića i Pažina na sastanku NAC-a predstavlja nastavak redovnog političkog dijaloga Crne Gore i NATO koji se realizuje kroz mehanizam intenziviranih i fokusiranih razgovora.

Sjevernoatlantski savjet NAC je glavni politički organ odlučivanja u NATO i predstavlja forum za konsultacije među državama članicama o svim pitanjima koja utiču na mir i bezbjednost.

“Sastanak će biti prilika za predstavljanje postignutih rezultata u ključnim oblastima, sa posebnim osvrtom na vladavinu prava i jačanje podrške javnosti”, ističe se u Platformi za učešće potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića i ministra pravde Zorana Pažina nasastanku Sjevernoatlantskog savjeta NATO 7. jula u Briselu, koju je juče usvojila Vlada.

Najavljeno je da će Lukšić i Pažin imati i bilateralni susret sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

U Platformi se ističe da će Lukšić na sastancima izraziti zadovoljstvo dosadašnjom dinamičnom saradnjom u okviru IFR, te prenijeti očekivanje da će se dobra praksa nastaviti do kraja 2015. i da će rezultirati pozitivnim ishodom u vidu upućivanja poziva za članstvo Crnoj Gori.

Posebno je naglašeno da će Lukšić domaćine upoznati sa dinamikom sprovođenja reformi u četiri ključne oblasti.

“Imajući u vidu intenzivnu saradnju i komunikaciju sa NATO, u okviru koje se na dnevnoj bazi razmjenjuju informacije, Lukšić će se u izlaganju fokusirati na jačanje podrške javnosti, kao jednog od ključnih kriterijuma za dobijanje poziva. Informisaće o posljednjim istraživanjima javnog mnjenja dvije agencije, prema čijim podacima većina građana podržava članstvo Crne Gore u NATO (41,6 odsto-42 odsto). Istovremeno je smanjen broj protivnika. Lukšić će izvijestiti da je u odnosu na februar 2015. podrška povećana za oko 10 odsto, što govori u prilog jasnom opredjeljenju nosilaca ovog procesa da obezbjeđuju stalan, stabilan i kontinuiran rast podrške”, ističe se u platformi.

Između ostalog Lukšić će učesnike sastanka informisati o aktivnostima koje su dovele do povećanja podrške, ali i planovima za naredni period u kampanji.

Što se tiče aktivnosti Pažin u Briselu, najavljeno je da će, on govoreti o oblasti vladavine prava, i informisati sagovornike o posljednjim dešavanjima u ovom segmentu unutrašnje politike Crne Gore.

“Pažin će detaljnije govoriti o nedavnom izboru glavnog specijalnog tužioca, odnosno uspostavljanju Specijalnog državnog tužilaštva koje se realizuje u zakonom predviđenom roku. Informisaće da su ove aktivnosti u skladu sa obavezama koje prositiču iz procesa pristupanja EU, odnosno poglavlja 23 i 24. Specijalno državno tužilaštvo će zajedno sa specijalnim policijskim odjeljenjem, ali i drugim državnim tijelima i organima, nastojati da primjenom zakona osigura vidljive rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, navodi se u platformi.

Ministar pravde će pomenuti i bilans rezultata u ovoj oblasti.

“Informisaće o presudi u slučaju “Zavala,“ ali i o slučajevima čije se sudsko rješavanje očekuje u narednom periodu, a tiču se korupcije i organizovanog kriminala”, ističe se između ostalog u Platformi koju je juče usvojila Vlada.

Send this to a friend