Politika

Lompar: Mali, srednji i porodični biznis za bolji standard

On je naveo da je sve to u cilju modernizacije proizvodnih kapaciteta i ukupnog poslovanja i implementiranja novih tehnoloških dostignuća koja za cilj imaju podizanje efikasnosti i efektivnosti u procesu rada.

“U Crnoj Gori se 73% firmi bave uslužnim djelatnostima, samo 18% je u proizvodnoj industriji, dok je 9% u građevinarstvu i drugim sektorima. Zato ćemo staviti poseban akcenat na jačanje sektora proizvodnje, kao i inovativnih djelatnosti, a posebno kompanija čija proizvodnja doprinosi smanjenju uvozne zavisnosti. Stimulisaćemo razvoj socijalnog preduzetništva, jer se njegovim razvojem jača ukupna harmoniija društva, što je jedan od naših izvornih principa. Posebno ako se ima u vidu da se time stvara sistem vrijednosti, koji njeguje pristup razvoju društvenog preduzetništva na principima koji se odnose na ljude kojima prijeti socijalna isključenost, ili se već nalaze u tom statusu, što je presudan faktor uspostavljanja efikasnog sistema podrške socijalnoj ekonomiji”, stoji u saopštenju Lompara.

On ističe da s obzirom na to da u prosjeku godišnje 20 – 25 % visokoškolaca ostaje na radnim mjestima i nakon završenog stručnog osposobljavanja, predlaže transformaciju programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca, koja podrazumijevaju da se sredstva koja se na nivou od oko 10 miliona godišnje izdvajaju za navedeni program preusmjere na kreditiranje zapošljavanja visokoškolaca.

 

“Shodno predloženom modelu finansiranja, beskamatno će se sa 10 hiljada eura za jedno radno mjesto kreditirati poslodavci koji će biti u obavezi da zaposle visokoškolce u periodu najmanje 4 godine od dobijanja kredita, tj. moći će da dobiju kredit samo oni koji su dugoročno zainteresovani za otvaranje novih radnih mjesta. Mi, Socijaldemokrate Crne Gore, smatramo da porodični biznis treba da bude izvor nove vrijednosti, i zato ćemo razviti programe podsticajnih mjera i olakšica u vidu posebnih kreditnih linija, kao i programe obuka iz oblasti korporativnog upravljanja unutar porodičnog preduzetništva. Naš cilj je da stvorimo ambijent koji će da ohrabri pojedinca, porodicu i domaćinstvo da stvara prihod, multiplikuje ga ga i obezbijedi sebe i potomstvo”, poručio je Lompar.

Send this to a friend