Politika

Lukovac o Mugoši: Uspješan gradonačelnik može biti i dobar ambasador

On je kazao da Crna Gora nema dovoljno iskusnog kadra među karijernim diplomatama za rukovodeća mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima DKP, i zbog toga je, smatra, potrebno da za takva mjesta traži kandidate izvan tog kruga.

Lukovac je, komentarišući ocjene opozicije da su DKP postala “pogodno mjesto za uhlebljenje raznih funkcionera stranaka vladajuće koalcije”, kazao da se prema Zakonu o vanjskim poslovima, 20 odsto ambasadorskih mjesta mogu popunjavati izvan stalnog, karijernog sastava diplomatskih radnika, što je niže nego u većini drugih država. 

“Crna Gora, kao nova nezavisna članica međunarodne zajednice, sa relativno mladom diplomatijom, nema dovoljno iskusnog kadra među karijernim diplomatama za rukovodeća mjesta u DKP-ima, zbog čega ima potrebu da se za takva mjesta traže kandidati izvan tog kruga”, kazao je Lukovac za agenciju MINA. 

On je ocijenio da bi bilo bolje da se za takve poslove – kao i za mnogo veći broj rukovodećih, stručnih poslova u javnom sektoru u zemlji – biraju kandidati prvenstveno na osnovu stručnih referenci, “a ne prvenstveno prema partijskoj pripadnosti”. 

“To nije osobenost kadrovske politike samo Crne Gore, već i niza drugih zemalja, čak i onih razvijene demokratije, uključujući i Sjedinjene Američke Države”, objasnio je Lukovac.

Na pitanje kako komentariše Vladin prijedlog da bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša bude ambasador, Lukovac je rekao da je u gotovo svim državama praksa je da se za ambasadore, predlažu, uz najiskusnije karijerne diplomate, istaknute javne ličnosti afirmisane u oblastima nauke, kulture, privrede, politike, a koje imaju kvalitete za uspješno obavljanje diplomatske dužnosti. 

“Zato i uspješan gradonačelnik, koji je uz to bio i ministar, takođe može biti i dobar ambasador, ukoliko uz takvo iskustvo raspolaže i potrebnim znanjima potrebnim za uspješno obavljanje ambasadorske dužnosti”, smatra Lukovac.

Upitan smatra li da Crna Gora ima dovoljno stručnjaka koji bi mogli da obavljaju funkciju ambasadora, a koji nisu partijski kadrovi, Lukovac je kazao da Crna Gora, zbog svoje veličine i snage, ne treba niti može imati veliki broj DKP, zbog Zakona o vanjskim poslovima koji ograničava na 20 odsto prostor za angažovanje nediplomatskog kadra na ambasadorska mjesta. 

“Uvjeren sam da ima veoma uspješnih i iskusnih kadrova iz reda istaknutih naučnih, kulturnih radnika, univerzitetskih profesora, privrednika, političara, pa i gradonačelnika, ne samo za pet do osam ambasadorskih mjesta iz tog kruga, već i znatno više”, rekao je Lukovac. 

On je kazao da su takvi kadrovi, ako posjeduju sve kvalitete za uspješno obavljanje ambasadorskih dužnosti, veoma cijenjeni sagovornici u zemljama akreditacije i u diplomatskoj zajednici i mogu biti inicijativni, agilni i uspješni u podsticanju i organizovanju brojnih programa bilateralne ili multilateralne saradnje.

Lukovac smatra da ambasador treba da bude dobar poznavalac međunarodnih uključujući i regionalne odnose, unutrašnje i spoljne politike i razvoja svoje zemlje, sveukupnih kretanja u državi akreditacije, sadašnjih i budućih interesa i resursa za razvoj bilateralnih odnosa, situacije u regionu, i da dobro poznaje jedan od vodećih svetskih jezika.

Send this to a friend