Politika

Lukovac: Trebalo je da Lukšić ostane pri kandidaturi

Lukšić je u utorak obavijestio predsjednike Generalne skupštine i SB, Mogensa Liketofta i Ramlan Bin Ibrahima, o tome da je povukao svoju kandidaturu za za generalnog sekretara UN.

„Smatram da je trebalo ostati pri kandidaturi do konačne odluke SB i Generalne skupštine i koristiti prilike za afirmaciju svojih i pogleda Crne Gore na značaj i ulogu UN u suočavanju sa savremenim izazovima“, kazao je Lukovac agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, to je bila jedna od važnih vrijedosti kadidature.

„A ne jedino procjena da, u odnosu na druge kandidate, Lukšic ima najveće šanse za izbor na tu dužnost“, dodao je Lukovac. 

On je rekao da odluka Lukšića nije bila neočekivana, s obzirom na to da su neki mediji najavili povlačenje njegove kandidature nakon drugog kruga glasanja u SB.

Lukovac smatra da je, u izlaganjima pred članovima SB, kao u njihovim ocjenama o tome koliko ohrabrujuće djeluju pojedini kandidati, prednost data kandidatima sa međunarodnim iskustvom, posebno unutar sistema UN.

„A ne mladost, obrazovanje i dužnosti koje je kandidat obavljao u svojoj zemlji. To se moglo očekivati i predvidjeti“, dodao je on.

Na pitanje da li je nedostatak lobiranja jedan od uzroka rejtinga Lukšića nakon drugog kruga glasanja, Lukovac je kazao da smatra da bi i mnogo veće agažovanje državnih organa, kao i lobista, ostalo bez značajnijeg uticaja na konačno opredeljenje SB.

„Posebno njegovih stalnih članica, koje će motivisati njihovi politički interesi i međusobni odnosi“, precizirao je Lukovac.

On smatra ispravnom odluku Vlade Crne Gore da istakne svoju, odnosno kandidaturu Luksića za dužnost novog generalnog sekretara UN, u vremenu kada se takva sansa pruža regionu. 

„Time je iznijela svoj odnos prema UN i njenoj ulozi, kao i spremnost da se, kao jedna od najmlađih članica UN, i dodatno angažuje za jačanje njene uloge u savremenim međunarodnim odnosima u slučaju da se povjerenje ukaže njenom kandidatu“, kazao je Lukovac.

Send this to a friend