Politika

Lukšić: Crna Gora posvećena borbi protiv neregularnih migracija

Lukšić je danas učestvovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Evropske unije „Gimnih“, koji je održan u Luksemburgu.

„Centralna tema sastanka bilo je aktuelno pitanje migracija, a bilo je riječi o drugim važnim pitanjima iz oblasti evropske vanjske i bezbjednosne politike. Na toj liniji, potpredsjednik Lukšić je istakao da je Crna Gora posvećena borbi protiv neregularnih migracija koja ujedno predstavlja važnu obavezu u okviru pregovaračkog poglavlja, ukazavši na potrebu stalnog jačanja saradnje i razmjene informacija kako na regionalnom, tako i na međunarodnom nivou. U tom smislu, kazao je da neregularne migracije za sada imaju tranzitni karakter preko teritorije Crne Gore ka zemljama EU, te da se uglavnom radi o ekonomskim migrantima“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija MVPEI.

U saopštenju se dodaje da je, ocijenivši veoma važnim dugoročno rješavanje pitanja migracija, potpredsjednik Lukšić podsjetio da je Crna Gora nedavno preuzela jednogodišnje predsjedavanje Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice koje će biti usmjereno kako na  jačanje uloge MARRI, kao platforme za koordinaciju aktivnosti na planu migracija, azila i granične saradnje u regionu sa ciljem veće prepoznatljivosti inicijative u regionalnim i međunarodnim okvirima, tako i na širenju njene perspektive uključivanjem nadležnih ministarstava u oblasti rada i obrazovanja, kao važnih aspekata dugoročnog rješavanja pitanja migracija u regionu i šire.

“Značaj pitanja vezanih za migraciju, za bezbjednost i razvoj Zapadnog Balkana i EU prepoznat je i u Zajedničkoj deklaraciji usvojenoj nedavno u Skoplju na Forumu MARRI te je, u tom kontekstu, potrebno raditi na jačanju veze MARRI-ja s Evropskom unijom, u cilju efikasnijeg rješavanja ovih pitanja”, kazao je Lukšić.

Tokom sastanka je, ističe se, ponovljena posvećenost Crne Gore povezivanju, dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana i istaknut značaj preuzimanja pune odgovornosti za efikasan odgovor na migratorne i bezbjednosne izazove u cilju što bolje povezanosti regiona.

Dodaje se da je Lukšić podsjetio i na nezaobilaznu ulogu sistema UN-a, uključujući i Međunarodnu organizaciju za migracije IOM u rješavanju rastućih izazova u oblasti mobilnosti i migracija koje su, takođe, jedan od prioriteta u novoj post-2015 razvojnoj agendi UN-a.

Send this to a friend