Politika

Lukšić: Nemam ništa protiv tehničkog kabineta koji bi organizovao izbore

Za DPS je apsolutno prihvatljiv zahtjev Evropske komisije zapisan u posljednjem Izvještaju o napretku Crne Gore da se u potpunosti primijeni novo izborno zakonodavstvo, kaže Lukšić, prenosi Radio Antena M.

Ocjenjuje i da je zahtjev dijela opozicije za posredovanje Evropske unije autističan, jer je Brisel to već odbio.

Lukšić je kao vlastiti stav saopštio da za razliku od prelazne Vlade ne bi imao ništa protiv nekog tehničkog kabineta koji bi se bavio isključivo izbornom procedurom.

“DPS nema razloga da zazire od bilo kog rješenja koje može biti rezultat političkog dogovora. Ako je rezultat političkog dogovora formiranje neke vrste tehničkog kabineta koji će preuzeti odgovornost samo u organizaciji izbora DPS po meni nema razloga da bježi ni od tog scenarija, jer po svim istraživanjima javnog mnjenja podrška stranci je između 40 i 45 odsto, što znači i nakon sprovođenja te vrste modaliteta pripreme i organizovanja izbora apsolutno je legitimno formirati Vladu u kojoj sam siguran da će DPS biti ključni faktor. Na DPS-u će onda biti da li će širiti koalicioni blok ili strtukturu izvršne vlasti nakon izbora ili će se opredijeliti za neki uže profilisani sastav partija koje će činiti izvršnu vlast. Po meni dakle, DPS nema razloga da zazire od bilo koje opcije koja bi obezbijedila potpunu neupitnost izbornog rezultata”, naveo je Lukšić. 

Lukšić je kazao i da Vlada ne bi zazirala od poziva OEBS-u da prati kompletan izborni proces.

Na pitanje da li ga zanima zaista odlazak na neku funkciju u međunarodnim organizacijama-Ujedinjenim nacijama, Svjetskoj banci ili MMF-u, Lukšić je kazao da su mu u principu ambicije vezane za Crnu Goru, ali nije isključio eventualni ulazak u trku za mjesto generalnog sekretara UN-a.

“Ono što je ovdje važno je da uključujući tu mogućnost treba sagledavati i šta je to što jedan takav proces može donijeti i državi koja vas predstavlja, jer imajući u vidu okolnost da će naredni generalni sekretar najvjerovatnije biti iz istočne grupe zemalja , ima tu jako dobrih kandidata, neki su u Evropskoj komisiji, agencijama UN-a, ministri inostranih poslova. U takvoj jednoj utakmici vjerujem da Crna Gora može da ima samo benefite”, smatra Lukšić.

On je govorio i o aktuelnoj temi i problemima u vezi sa granicom sa Kosovo. Lukšić vjeruje da ćemo ubrzo staviti tačku na tu priču.

“U više navrata dobio sam uvjeravanja kolega iz prištinske administracije da ne vide razloge, osim onoga što su unutrašnji politički pritisci i opstrukcije, da se komplikuje procedura i da se to ne okonča ratifikacijom sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Mislim da je to jedini mogući scenario kao što smo vidjeli i u slučaju BiH”, kazao je on. 

Na pitanje koji su dometi ljutnje Beograda zbog glasanja Crne Gore da Kosovo postane član UNESKO-a , Lukšić je zaključio da se, očigledno u međuvremenu politički sazrelo, pa nije bilo protjerivanja ambasadora kao prilikom priznavanja Kosova.

“Ono što mi se nije dopalo u nastupu kolega iz Beograda jeste teza da će zauzeti recipročne mjere prema Crnoj Gori i Makedoniji. Mislim da bi bilo korektno da jednak stav bude prema Crnoj Gori kao prema Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, UAE”, rekao je on.

Lukšić je kazao i da trenutno nije realno da Crnu Goru pogodi veći talas izbjeglica, uz napomenu da bi naša država mogla dnevno da primi 2.000 njih. 

 

Send this to a friend