Politika

Lukšić odustao od pokušaja da naslijedi Ban Ki Muna

Lukšić je u pismu visokim predstavnicima UN-a istakao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da učestvuje u procesu u kojem je dobio priliku da na transparentan način ponudi konkretne mjere i inovacije za unapređenje operativnosti UN-a.

 “Sljedeći generalni sekretar će se, imajući u vidu složenost međunarodnog konteksta, suočiti sa zahtjevnim zadatkom kako bi se osiguralo da sistem UN-a bude prikladan za tu svrhu. Multilateralni program je znatno poboljšan uz postojanje značajnog broja istaknutih međunarodnih sporazuma i rezolucija”, istakao je Lukšić.

On je naglasio da je važno u narednom periodu skoncentrisati se na implementaciju tog plana vodeći računa da mladi percipiraju rad UN-a kao svetionik bolje budućnosti.

“U tom smislu, siguran sam da će dalja ulaganja u vraćanje povjerenja i razvoj posebno doprinijeti miru, sigurnosti i ljudskih pravima”, stoji u Lukšićevom pismu UN.

Nada se da će za dobrobit jednakosti svih regija u okviru Ujedinjenih naroda, argument Istočne Evrope prevladati kada je riječ o konačnoj odluci.

“Onom koji bude imenovan-a kao sljedeći Generalni sekretar želim puno uspjeha u budućem angažmanu”, poručio je Lukšić.

Tako se trka za mjesto novog generalnog sekretara UN-a nastavlja bez crnogorskog kandidata. Portugalac Antonio Guteres je dobio najveću podršku, ali dvije države “nijesu ohrabrile” njegovu kandidaturu. Odmah iza Guteresa, navodi Svjetska federacija udruženja UN, nalazi se bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, čiju je kandidaturu podržalo osam zemalja, četiri “nijesu ohrabrile” njegovu kandidaturu, dok su se tri uzdržale.

Jedina žena među vodećim kandidatima, prema rezultatima drugog kruga glasanja, jeste Suzana Malkora, koja uz osam glasova podrške, ima i šest protiv.

U trci su još i bivši šef makedonske diplomatije Srđan Kerim, Natalija German iz Moldavije, Novozelanđanka Helen Klark, Slovak Miroslav Lajčak i Kostarikanka Kristijana Figeres.

Send this to a friend