Politika

Lukšić: Sljedećeg mjeseca finalno usaglašavanje sporazuma oko Prevlake

“Do određenog približavanja je došlo i nadamo se da će tokom narednog mjeseca doći do finalnog usaglašavanja sporazuma”, kazao je Igor Lukšić odgovarajući na poslaničko pitanje u vezi s namjerom Hrvatske da istražuje naftu u južnom Jadranu, dijelu koje bi trebalo da bude predmet međunarodne arbitraže.

On je obrazložio da je usaglašavanje specijlanog sporazuma uslov za otvaranje pitanja razgraničenja pred međunarodnom arbitražom i naveo da će se prije povjeravanja spora sudu o usaglašenom sporazumu izjasniti parlamenti dvije države, prenosi Radio Jadran.

Crna Gora i Hrvatska još nemaju trajno utvrđenu granicu na poluostrvu Prevlaka kod Herceg Novog, kao i akvatoriju južnog Jadrana. Bivša Savezna Republika Jugoslavija i Hrvatska 2002. godine potpisale su Protokol o privremenom graničnom režimu na tom području.

Najviši zvaničnici Crne Gore i Hrvatske ranije su više puta ponovili da taj režim dobro funkcioniše, a da trajno rješenje granice treba naći kroz pregovore ili u postupku međunarodne arbitraže.

Lukšić je rekao i da Hrvatska do sada nije potpisala ugovor ni sa jednom kompanijom o istrazivanju nafte u južnom Jadranu u vezi s tenderom koji je raspisala u apriu prošle godine.

Zvanična Podgorica je oštro reagovala zbog raspisivanja tendera, jer smatra da takav potez Zagreba “jednostran”, da krši međunarodne propise, privremeni režim na Prevlaci, kao i da “prejudicira” pitanje razgraničenja na poluostrvu i priobalju oko njega.

Lukšić je rekao da je za istraživanje blokova u južnom Jadranu konkurisala američka kompanija Maraton oil i da je crnogorska diplomatija upoznala tu firmu iz SAD o sporu i sugerisala joj da se uzdrži od potpisivanja sporozuma s Hrvatskom ako je on “urađen sa onim što elementarno ne zadovoljava interese i suvjerena prava Crne Gore”.

Lukšić je ponovio stav zvanične Podgorice da je zainteresovana za “obostrano prihvatljiv” aranžman o istraživanju nafte u južnom Jadranu, kao i da od Hrvatske očekuje da “odluke naslanja na postojeće bilateralne sporazume o granici do postizanja trajnog rješenja”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelji
Gost
Bokelji

Ima li Crna Gora platformu za
Ima li Crna Gora platformu za arbitažu? Da li CG ima stav da je Prevlaka crnogorska?To je suština.Ako CG ima taj stav onda treba da ima i argumentaciju.Meni ovo nažalost djeluje kao uvod u predaju Prevlake bez borbe,a arbitraža je samo alibi.

Boka
Gost
Boka

Slažem se, promangupisao se..
Slažem se, promangupisao se….U zadnje vrijeme im je priča….naravno da sve nije bilo regularno, teoretski vjerovatno ima propusta i slične priče….nego niko nije odgovoran to je muka.Ovo promangupisao se je šala….više mi liči da ga gubimo, da ga ova planeta gubi svakim danom sve više.

Toni
Gost
Toni

Lukšić je svakim danom sve
Lukšić je svakim danom sve neozbiljniji.

Send this to a friend