Politika

Lukšić u Ljubljani: Region čvrsto usidren u procesu EU integracija

U fokusu sastanka bila su pitanja vezana za dalje jačanje regionalne saradnje, sa osvrtom na konkretne projekte naročito u kontekstu Berlinskog procesa, kao i osnaživanje bezbjednosti i stabilnosti evropskog susjedstva.

“Na sastanku je usvojena i zajednička deklaracija kojom se snažno potvrđuje da region Zapadnog Balkana ostaje čvrsto usidren u procesu EU integracije, kojem dodatno doprinosi sadržajna i kontinuirna saradnja među državama regiona u različitim oblastima. Ministri vanjskih poslova zemalja regiona saglasili su se da fokus u narednom periodu prirodno ostaje na jačanju infratsrukturne povezanosti kao preduslova bržeg ekonomskog razvoja i, u tom kontekstu, razmatrali buduće korake u pravcu pune implementacije zajedničkih napora ka definisanju jedinstvene liste prioritetnih projekata koji će doprinijeti boljem i kvalitetnijem povezivanju unutar regiona, a zatim i regiona s EU”, saopšteno je iz Ministarstva. 

Kako su dodali, tokom sastanka je bilo riječi i o projektima u oblasti saniranja posljedica nedavnih poplava koje su zadesile region kao i perspektivi jačanja i sprovođenja omladinskih politika te sveukupnom razvoju regiona Zapadnog Balkana.

Sastanku su prisustvovali i ministri vanjskih poslova Bosne i Hrcegovine, Kosova, Makedonije, Italije i Srbije.

“Zajednički je ocijenjeno da je saradnja među zemljama regiona veoma sadržajna i doprinosi uspješnosti procesa evropske integracije a u razgovorima je  bilo riječi i o aktuelnoj perspektivi regiona i budućim pravcima i mehanizmima unaprjeđenja, kako bilateralnih odnosa, tako i sveukupne regionalne saradnje”, kazali su u MVPEI.

Send this to a friend