Politika

Lukšić u Njujorku: Reformama do ekonomskog rasta i boljitka crnogorskih građana

U razgovoru sa Predsjedavajućim Generalne Skupštine UN-a Samom Kutesom razmijenjena su mišljenja o aktuelnim globalnim kretanjima i potrebi efikasnog djelovanja Svjetske organizacije u cilju uspješnog suočavanja sa savremenim izazovima. 

Lukšić je, kako se saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, iskazao opredjeljenje crnogorske Vlade da nastavi da pruža doprinos i bude odgovoran partner u naporima koji se preduzimaju na globalnom planu. 

Sagovornici se saglasili da su predstojeća Konferencija o finansiranju za razvoj, Samit o post-2015 razvojnoj agendi i Klimatski samit događaji čiji će ishod opredijeliti kvalitet odgovora međunarodne zajednice na aktuelne izazove. 

“Lukšić je prenio čvrstu podršku Crne Gore postizanju međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama i istakao snažnu posvećenost održivom razvoju na čijim se osnovama temelji razvojna politika Vlade”, istakli su iz MVPEI.

Predavanje na Međunarodnom institutu za mir bilo je prilika da potpredsjednik Lukšić, predstavnicima diplomatskog kora, UN sekretarijata, akademskoj zajednici i medijima, predstavi aktivnosti Crne Gore u okviru regionalnih organizacija i inicijativa i viđenje kako najbolje iskoristiti regionalne mehanizme u cilju uspostavljanja adekvatnog odgovora na aktuelne i buduće izazove međunarodne zajednice, posebno one koji se odnose na mir i bezbjednost.

Crnogorski šef diplomatije je, takođe, održao predavanje na Međunarodnom institutu za mir na temu ‘Ostvarenje mira i bezbjednosti putem regionalne saradnje – viđenje male države’.

Lukšić se u obraćanju osvrnuo na ulogu malih država unutar UN sistema, ukazujući na benefite regionalne saradnje kao sve prisutnijeg vida djelovanja pod okriljem Organizacije, ali i paralelno uz rad njenih organa i specijalizovanih agencija. On je ukazao na njihovu sve značajniju ulogu u prevenciji i razrješenju konflikata, te istakao značaj mirnog rješenja sporova i veće upotrebe diplomatskih sredstava, posebno medijacije. 

“Crna Gora je članica Grupe prijatelja medijacije i intenzivno učestvuje u Inicijativi za medijaciju na Mediteranu, u okviru koje ćemo naredne godine biti domaćini godišnje konferencije“, kazao Lukšić.

Prema njegovim riječima Crna Gora je posvećena ispunjavanju integracione agende i sveobuhvatnim reformama u oblasti ekonomije, ljudskih prava i vladavine prava, kao i daljoj saradnji sa regionalnim partnerima i organizacijama.

“Uvjereni smo da time doprinosimo kako dugoročnom miru i stabilnosti regiona, tako i ekonomskom rastu i boljitku crnogorskih građana“, zaključio Lukšić.

Send this to a friend