Politika

Male partije se švercuju, a velike dodatno jačaju

 

Sagovornici Dnevnih novina, iako neusaglašeni o tome da li treba zakonom zabraniti predizborne koalicije, složni su u tome da one služe malim partijama da uđu u parlament, dok velikim omogućavaju dominaciju.

Izborno zakonodavstvo u Njemačkoj zabranjuje predizborne koalicije. Partije svoju snagu moraju izmjeriti same, bez pomoći stranaka koje im otvaraju vrata parlamenta.

DF da bude konzervativna partija

Direktor Građanske alijanse Boris Raonic kaže da je praksa da se u izbornoj godini ne mijenja izborni zakon, ali pitanje koje treba otvoriti je šta je realna potreba i pokušati doći do rješenja koje je prihvatljivo za sve političke subjekte.

“Neke zemlje su ukinule mogućnost pravljenja predizbornih koalicija, neke su povećale cenzus za koalicije, a neki izborni sistemi ih promovišu. Smatram da bi rješenje za ovakvu situaciju bilo ujedinjenje pojedinih partija koje su programski slične”, kaze Raonić za DN.

On smatra da DF treba da se objedini u jednu konzervativnu partiju, dok manje partije koje, kako kaže, djeluju kao sateliti DPS treba takođe da joj se objedine, iz razloga što među njihovim programima i aktivnostima praktično nema razlike, a svaki bi glas bio rasipanje.

“U svakom slučaju, naredni izbori će biti iz ovog ugla turbuletni i dovešće do potpuno drugačijeg izgleda novog saziva parlamenta u odnosu na postojeći” zaključio je Raonić.

Đenero za ukidanje predizborne koalicije

 

Cenzus koji partija u Crnoj Gori mora preći da bi ušla u parlament je tri odsto. Za neke partije, preskakanje izbornog praga moguće je samo ukoliko se udruže sa snažnijima od sebe.

Politički analitičar Davor Đenero smatra da svaka partija koja želi da učestvuje na izborima mora imati snagu koju propisuje izborni cenzus, u Crnoj Gori tri odsto.

One stranke koje nemaju snage da pređu izborni prag i nijesu stranke u pravom smislu riječi, smatra on. Zbog toga, kako kaže, njima ne treba omogućiti da ulaskom u određene koalicije uđu u parlament.

“Nije dobro kada se takvim partijama omogući da prevarom birača uđu u parlament, skrivene na nekakvoj koalicionoj listi. One kasnije unose nestabilnost i dovode do nesigurnosti u parlamentu”, kaže Đenero.

On smatra da se obično radi o strankama koje završe u nekom obliku koalicije sa vladajućom partijom, jer su, kako ističe, njihovi zastupnici svjesni da krajem mandata prestaje njihov politički život. On smatra da predizborne koalicija koriste i velikim partijama.

“S druge strane, velike stranke koje same mogu preći census predizbornim koalicijama na neki način varaju birače jer tako formirajući koaliciju one pokušavaju dobiti poziciju dominantne političke stranke, a dominantne političke metode služe za pretvaranje glasova u mandate”, zaključio je Đenero.

Iako smatra da trenutno izborno zakonodavstvo ima mnogo mana, profesor Vladimir Goati kaže da za sada ne bi ukinuo predizborne koalicije. Mada smatra da bi se na taj način riješio problem prekobrojnosti partija, on ističe da je za takav korak još rano.

“Ako bi bilo moguće tako nešto spovesti, to bi znatno smanjilo broj partija. Pitanje je da li to treba uraditi ili ne. Nijesam siguran da je sada pravo vrijeme za to, jer smo još uvijek u ranom periodu razvoja višepartijskog sistema”, smatra Goati. On ipak ne osporava činjenicu da predizborne koalicije u velikoj mjeri omogućavaju malim partijama da nezasluženo uđu u parlament.

“U Crnoj Gori, imamo fenomen postizbomih seoba ka vladaj ućim partijama jer partije na ovom prostoru masovno prelaze u partiju koja je pobijedila na izborima, što sigurno nije rezultat programskih promjena, već interes pojedinaca da uđu u parlament”, objašnjava Goati.

Kao protivnik ukidanja predizbornih koalicija, on predlaže drugo rješenje. To je podizanje izbornog praga.

“Da bi dobile obilno državno finansiranje, partije se udružuju u predizborne koalicije. Međutim, kada uđu u parlament, one ne moraju ni da sarađuju, već je važno da za funkcionisanje na svim nivoima dobiju državnu pomoć. Zato je rješenje povećanje izbornog praga za ulazak koalicije u parlament. Cenzus za jednu partiju je tri posto, ali rješenje je da se on povećava što je više partija u koaliciji”, zaključio je Goati.

Send this to a friend