Politika

Mandić: Vlada u sjenci da bude u funkciji protesta

“Obaviješteni smo da je poslanik Janko Vučinić spreman da i tu ideju stavi u funkciju protesta, što je za svaku pohvalu. Taj čovjek je odavno prepoznat kao beskompromisni borac za pravdu i prava radnika, a njegova velika popularnost, hrabrost i opoziciona dosljednost garantuju da ideja i takvog objedinjavanja ne bi rasipala opozicionu energiju i u krajnjem predstavljala podršku režimu”, kazao je Mandić u razgovoru za Pobjedu.

On je podsjetio da su Predsjedništvo i GO Nove srpske demokratije poodavno donijeli odluku o organizaciji protesta i narednih nedjelja će DF intenzivirati rad na terenu i razgovore sa pristalicama, nakon čega će, kako ističe, imati jasnu sliku kada se može krenuti u konkretnu i odlučnu akciju.

“Nijesam primijetio da bilo ko iz rukovodstva DF-a ima nešto protiv protesta, postoje samo različiti predlozi na koji način treba izvesti tu aktivnost. Kao ozbiljni političari, radićemo temeljno i odgovorno na organizaciji protesta i svakako da uočavamo akcije vlasti na zaustavljanju ili usporavanju opozicionih aktivnosti koje treba da dovedu do uspostavljanja demokratskih principa i vladavine prava u Crnoj Gori, koja je ugrožena vezama vlasti i organizovanog kriminala. Nijesam slučajno prije nekoliko dana pozvao Brana Mićunovića da se ne miješa u političke procese koji će uslijediti”, naglasio je Mandić.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori je ugrožena bezbjednosti i, kako navodi, na ulicama gradova se vodi pravi rat.

Trideset je neriješenih ubistava, a najavljuju se novi atentati, likvidacije i eksplozije. Građani se svakodnevno obavještavaju, raznim kanalima, ko je koga prevario u trgovini narkoticima, plaćanju korupcije, švercu cigareta i akciznih markica. Nije nikakva tajna o sukobima, svrstavanjima i prepoznavanjima političara iz vlasti u različitim kriminalnim klanovima”, dodao je on.

Na pitanje hoće li se i ako hoće kada DF odrediti o novoj inicijativi Žarka Rakčevića i Građanskog pokreta o formiranju vlade u sjenci, Mandić je rekao da su u tom političkom savezu zainteresovani samo za one aktivnosti koje idu u pravcu protesta, što je i stav stranačkih organa Nove. 

“Što se tiče teme vlade u sjenci, osim nekih usputnih prijedloga, obaviješteni smo da je poslanik Janko Vučinić spreman da i tu ideju stavi u funkciju protesta, što je za svaku pohvalu. Taj čovjek je odavno prepoznat kao beskompromisni borac za pravdu i prava radnika, a njego va velika popularnost, hrabrost i opoziciona dosljednost garantuju da ideja i takvog objedinjavanja ne bi rasipala opozicionu energiju i u krajnjem predstavljala podršku režimu”, rekao je Mandić.

 

U javnosti su izašle i razlike koje postoje u stavovima Mandića i njegovog zamjenika Gorana Danilovića u ulozi prelazne vlade u procesu evroatlantskih integracija. Na pitanje da li postoje politička neslaganja unutar NOVE, Mandić je rekao da je što se tiče NATO-a stav te partije kristalno jasan.

“Pregovori o prelaznoj vladi su završena priča sa SDP-om, ali je neophodno ponoviti da naši predlozi nijesu uključivali priču o NATO-u za šta je bila zainteresovana ta stranka, a što je i u naše ime pokušao da afirmiše Dritan Abazović i provuče na mala vrata. Što se tiče teme NATO-a, stav Nove srpske demokratije je kristalno jasan Nova se protivi učlanjenju Crne Gore u NATO i zalažemo se za vojnu neutralnost. Priča o NATO-u se sada već silom gura među građane Crne Gore, a procenat pristalica učlanjenja se samo smanjuje. To je prirodno jer naši građani znaju da su 1999. godine bili žrtve tog vojnog saveza, a naši sunarodnici u BiH 1995. Od tog vremena do danas naš odnos prema tom vojnom savezu nije se promijenio ni za milimetar”, zaključio je Mandić.

Send this to a friend