Politika

MANS: Institucije ponovo krše Zakon o finansiranju političkih partija

Tako, dodaju oni, skoro 70 institucija čiji su rad pratili u toku prošlje sedmice, nije na adekvatan način objavilo 60 odsto dokumentacije koju su po zakonu bili dužni da objave, jer su, smatraju u MANS-u, iz nje uklonili ključne informacije koje bi mogle ukazati na eventualne zloupotrebe javnih fondova za partijske svrhe.

U MANS-u tvrde da kod objavljenih analitičkih kartica, u velikom broju slučajeva, nedostaje svrha isplata što je po njima ključni podatak na osnovu kojeg se utvđuje zakonitost trošenja državnog novca.

“Najilustrativniji primjer potpuno neadekvatnih analitičkih kartica je onaj Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, iz kojih se u kontinuitetu ne može zaključiti ništa osim informacije koliko je ukupno novca utrošeno u toku sedmice. Sa druge strane, potrošnja Ministarstva na nedeljnom nivou znala da ide i do skoro 200 hiljada eura, pa je apsolutno nedopustivo da javnost ne zna kome se uplaćuje državni novac iz ove institucije i za koje svrhe”, kazali su oni.

Još jedan loš primjer je po MANS-u prisutan i kod Ministarstva ekonomije i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, koji objavljuju podatke o tome kome je novac uplaćen, ali, kako dodaju, ne postoje bilo kakve informacije o svrsi isplate. Uočavaju da slične analitičke kartice, bez podataka o svrsi isplata, objavljuje i Državna izborna komisija.

Kada su u pitanju putni nalozi, MANS je primjetio da se ne objavljuju informacije o utrošku goriva prilikom korišćenja službenih vozila.

“Pojedine institucije čak ni evidenciju kretanja vozila, provedenog vremena i učinka. Takva je situacija sa centrima za socijalni rad Bijelo Polje i Mojkovac i Kolašin, koji ne sadrže podatke o utrošku goriva, niti pomenute evidencije, čime je prekršen ne samo Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, već i Pravilnik Vlade Crne Gore kojim se definišu obrasci putnog naloga i način vođenja njihove evidencije”, dodaju oni.

Oni su Agenciji za sprječavanje korupcije podnijeli skoro 90 prijava. Na ovaj način, broj prijava za kršenje Zakona od strane institucija koje je MANS podnio Agenciji od raspisivanja izbora do danas popeo se na gotovo 600.

“Ipak, iako do sada Agencija nije odlučila ni po jednoj prijavi koju smo podnijeli od raspisivanja izbora, manji broj institucija je počeo da se popravlja i da na adekvatan način objavljuje podatke koji ranije nisu bili dostupni javnosti. Ipak, ukupno gledano, procenat informacija koje su institucije do sada adekvatno objavile na državnom nivou i dalje je veoma nizak i iznosi svega jednu trećinu”, dodaju u oni.

MANS smatra da su ovakva kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja od strane institucija, u dijelu njihovih obaveza da proaktivno objavljuju podatke o budžetskoj potrošnji, krajnje alarmantna.

“Naime, do parlamentarnih izbora je ostalo svega mjesec i po dana, a javnost i dalje iz podataka koji se objavljuju ne može da vidi da li postoje i koliki je obim zloupotreba državnog novca. Zbog toga, neophodno je obezbijediti punu primjenu Zakona od strane svih institucija i objavljivanje podataka na način da se iz njih može nedvosmisleno utvrditi eventualno postojanje zloupotrebe”, zaključili su oni.

Send this to a friend