Politika

Marković: NATO je najveći civilizacijski okvir

„Pred nama je istorijska šansa da Crnu Goru uvedemo u društvo najrazvijenijih zemalja svijeta po prvi put u njenoj istoriji“, rekao je potpredsjednik Marković na tribini u Pljevljima, koja je dio druge od tri faze V Speaking toura u organizaciji Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, Višegradske grupe, Ambasade Republike Slovačke u Crnoj Gori, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave. 

On je kazao da podrška članstvu u NATO među crnogorskim građanima rastei istakao da NATO ne uslovljava Crnu Goru načinom na koji će donijeti odluku o učlanjenju u Alijansu.

„Suvereno je pravo države da odabere način kako će to uraditi. Ta odluka mora biti zasnovana na ustavno pravnom sistemu svake države. Naš Ustav u ovom slučaju ne propisuje obaveznost referenduma, jer nema gubljenja državnog suvereniteta. Crna Gora članstvom u NATO za razliku od Evropske Unije ne gubi ni jedan element suvereniteta. Nasuprot, mi jačamo naš suverenitet“, rekao je potpredsjednik Marković. 

On je ponovio da će se odluka o ulasku u NATO donijeti u parlamentu i da neće trošiti novac i vrijeme na organizovanje referenduma, jer ni jedna politička borba u Crnoj Gori ne može proći bez političkih konfrontacija. 

Slovački ambasador František Lipka kazao je da NATO ne nameće nikome kako će donijeti odlasku o članstvu osim da je uslov da država kandidat mora imati podršku najmanje 50 odsto građana Crne Gore. On je istakao da je od kada je Slovačka 2003. godine postala članica NATO,  njegova zemlja imala ekonomskih benefita jer su značajno porasle strane investicije u tu zemlju.

Poslanik SNP-a Danko Šarančić kazao je da je ta partija protiv članstva Crne Gore u NATO i da njihov poslanički klub ima jedinstven stav o tome. On smatra da je Partnerstvo za mir optimalno rješenje te da u Crnoj Gori ima važnijih tema koje treba rješavati kao što su socijalna i ekonomska pitanja. Šarančić smatra da ovako važnu odluku treba da donesu građani na referendumu.

Druga od tri faze V Speaking toura u organizaciji Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, Višegradske grupe, Ambasade Republike Slovačke u Crnoj Gori, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, nastavlja se tribinom u Bijelom Polju 7. oktobra, te u Andrijevici i Beranama 8. oktobra.

Send this to a friend