Politika

Marković: Regionalna saradnja važna za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana

Marković je tokom susreta istakao stav Vlade da je članstvo u Evropskoj uniji za Crnu Goru državni prioritet, pri čemu se brzini i rokovima pretpostavlja kvalitet integracionog i reformskog procesa. S tim u vezi, podvukao je važnost unapređenja državnih i institucionalnih potencijala kao ključnog faktora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i za postizanje većeg privrednog rasta.

Govoreći o odnosima u regionu Zapadnog Balkana, Juratović je ukazao na potrebu jačanja institucionalne saradnje između država regiona, ističući da je ideja za unapređenje regionalne saradnje inicirana u njegovoj političkoj partiji sa ciljem većeg privrednog rasta, ali i dalje izgradnje uzajamnog povjerenja u regionu.

Kako je saopšteno iz Vlade, prema Markovićevim riječima, Crna Gora je pozitivan primjer u regionu, kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i unapređivanje ambijenta za razvoj medijskih sloboda, dodavši da u oblasti ljudskih prava ima još posla, ali da Crna Gora tradicionalno njeguje multivjerski i multikonfesionalni sklad, što je dobra osnova za dalji napredak u toj oblasti.

Na pitanje o saradnji centralnih vlasti i lokalnih samouprava, Marković je kao primjer te saradnje istakao Vladin paket mjera za reprogram dugova lokalnih samouprava, uz napomenu da u nekim opštinama postoji problem finansijske neodrživosti.

Send this to a friend