Politika

Marković u Prištini: Afirmacija dijaloga će dodatno oplemeniti saradnju Crne Gore i Kosova

Tokom susureta potpredsjednika Markovića i premijera Kosova Ise Mustafe, sagovornici su izrazili zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom dviju država koja predstavlja primjer dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa. 

“Ovu saradnju u budućnosti treba još više intenzivirati regionalnim i ekonomskim povezivanjem, naročito kada je riječ o infrastrukturnim projektima”, konstatovano je u razgovorima. 

Sagovornici su posvetili značajnu pažnju i mogućnosti skorog zatvaranja pitanja razgraničenja država potpisivanjem bilateralnog Sporazuma o granici.

Mustafa je iskazao interes za skoro rješavanje tog pitanja, koje je jednako bitno za Kosovo i za Crnu Goru.

Marković se susreo i sa predsjednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem, koji je iskazao interes za učvršćivanje položaja crnogorske zajednice na Kosovu, podržavajući kosovsku namjeru da se pitanje ustavnog priznanja crnogorske nacionalne manjine uskoro zaključi. 

On je takođe izrazio uvjeren da će pitanje razgraničenja Crne Gore i Kosova uskoro biti riješeno, sa čime se saglasio i potpredsjednik crnopgorske Vlade. 

“Potpisivanje ovog sporazuma ne samo da je važno za bilateralne odnose, već pokazuje kredibilitet dvije države pred evropskim partnerima”, zaključio je Marković.

Marković je današnje sastanke iskoristio da prenese sagovornicima namjeru i interes Vlade Crne Gore za afirmaciju dijaloga na najvišem nivou između dvije države, što bi dodatno oplemenilo njihovu saradnju i zajedničke interese.

Povod Markovićeve posjete Prištini bio je učešće na panelu “Politika i tolerancija”, koji je održan u okviru Međunarodne međuvjerske konferencije u Prištini. 

“Treba promovisati nepokolebljivu privrženost slobodi izražavanja, temeljnim pravima, pluralizmu, demokratiji, toleranciji i vladavini prava, koji su temelj evropske demokratije. Poštovanje temeljnih prava je ključno u borbi protiv terorizma, a zajednički rad mora se zasnivati na pravilnoj ravnoteži između bezbjednosti i temeljnih prava”, bila je ključna poruka Markovićevog obraćanja.

Send this to a friend