Politika

Mašulović: Zapadni Balkan bitan u borbi protiv ilegalnih migracija u Evropi

On je upoznao učesnike sastanka da Crnu Goru za sada nije pogodio talas migrantske krize koji mjesecima unazad potresa Evropu, ali da će naša zemlja svakako pratiti politiku Evropske unije, prilagođavajući svoje mehanizme datoj situaciji, te da će biti spremna da adekvatno reaguje u slučaju masovnog priliva migranata i izbjeglica na svoje granice.

Mašulović je Istakao da Crna Gora čvrsto vjeruje da se dugotrajna stabilnost u regionu može ostvariti samo ako zemlje Zapadnog Balkana budu integrisane u evropske i evroatlantske strukture, i da je dalja ekonomska integracija regiona preduslov za brže i kvalitetnije uključivanje u EU.

Naglasio je da je regionalna saradnja, kao jedan od najvažnijih spoljno-političkih prioriteta Crne Gore, izuzetno važna, kako za proces integracija, tako i za proces pomirenja i normalizacije odnosa unutar samog regiona.

Sastanak je organizovan radi sagledavanja aktuelne bezbjednosne situacije u Evropi, sa posebnim fokusom na trenutna dešavanja po pitanju migrantske krize, kao i na stabilizaciju aktivnosti u regionu Zapadnog Balkana i Globalnu strategiju Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Pored ministara odbrane država članica ove inicijative (Austrije, Češke, Mađarske, Hrvatske, Slovenije i Slovačke), CEDC ministarskom sastanku prisustvovali su i ministri odbrane Crne Gore, Srbije, Makedonije i Poljske.

Učesnici sastanka su se složili da se samo zajedničkim djelovanjem i zajedničkom vizijom partnera može pružiti adekvatan odgovor na rastuće izazove i prijetnje, te da pojedinačna nacionalna rješenja ne mogu dati adekvatan ogovor. Takođe, učesnici sastanka su naveli da bez sigurnog Balkana ni Evropa ne može biti stabilna, i da je neophodno uspostaviti bližu saradnju u regionu.

U svojstvu crnogorske delegacije, sastanku su prisustvovali vojno-diplomatski predstavnik Crne Gore u Austriji Vučić Bošković i savjetnica u Direktoratu za politiku odbrane Aleksandra Tmušić.

Send this to a friend