Politika

Mazeikis: Uočeni rezultati u oblasti standardizacije odbrane u Crnoj Gori

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je Pejanović Đurišić istakla da je ovo izvanredna prilika da se na licu mjesta prvom čovjeku u oblasti standardizacije u NATO još jednom predstavi dostignuti stepen standardizacije odbrane u Crnoj Gori, kao jednog od ključnih stubova interoperabilnosti sa partnerima. 

Prema njenim riječima kroz izmjene Zakona o odbrani i izradu Pravilnika o standardizaciji odbrane, u cjelosti je uspostavljen zakonski okvir za oblast standardizacije odbrane. 

“Takođe, ona je navela da je standardizacija u potpunosti inkorporirana u proces planiranja odbrane, na način da se prioriteti određuju na osnovu partnerskih ciljeva i Strategijskog pregleda odbrane”, naglasili su iz Ministarstva odbrane.

Takođe, Pejanović Đurišić je informisala sagovornika da je u Ministarstvu prihvaćeno 67 NATO standarda, čija je implementacija već bila u toku kroz proces transformacije Vojske Crne Gore, i dodala da je donijet i drugi Plan standardizacije odbrane, po kome se planira prihvatanje 54 NATO standarda.

Mazeikis je istakao da su rezultati u oblasti standardizacije odbrane u Crnoj Gori jasno uočeni i pozitivno ocijenjeni na redovnim sastancima NATO Komiteta za standardizaciju CS i Vojnog komiteta NATO. 

Naglasio je dobru saradnju sa Direkcijom za standardizaciju i kodifikaciju i izrazio spremnost za dalju intenzivnu podršku od strane NSO tokom integracionog procesa Crne Gore u ovoj oblasti, koja predstavlja stub razvoja sposobnosti Vojske Crne Gore.

“Zaključeno je da je za naredni period potrebno nastaviti proces implementacije prihvaćenih standarda i planiranja novih u cilju dalje reforme Vojske, izgradnje kredibilnih odbrambenih snaga i dostizanja interoperabilnosti sa NATO”, kazali su “, iz MO.

Direktora NSO primio je i načelnik Generalštaba VCG admiral Dragan Samardžić. Sagovornici su se usaglasili o važnosti standardizacije odbrane, a posebno prihvatanja i usvajanja tzv. operativnih standarda potrebnih za interoperabilnost VCG sa NATO.

“Nakon radnog dijela u ministarstvu odbrane, direktor NSO je posjetio i ambasadu Mađarske, koja je kontakt ambasada NATO za Crnu Goru. U razgovoru sa ambasadorom Kristijanom Pošom direktor NSO general Mažeikis je iznio pozitivne stavove o standardizaciji odbrane u Crnoj Gori i informisao se o ukupnom napretku Crne Gore na putu ka NATO”, zaključeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Send this to a friend