Politika

Medenica: Kolašin postaje grad bez perspektive i budućnosti

Saopštenje Demokrata prenosimo u cjelosti

Kolašin, jedan od vodećih industrijskih centara na sjeveru Crne Gore, dugogodišnjom nebrigom, lošom privatizacijom, kao i sveukupnom socio-ekonomskom situacijom u zemlji, polako ali sigurno postaje grad bez perspektive i budućnosti.  Izuzetno teška ekonomska situacija može se osjetiti bukvalno na svakom koraku.

Danas, nažalost, osovinu ekonomije ove nekada razvijene i industijalizovane opštine čine kafići i kladionice. Treba napomenuti da je nekada u Kolašinu postojala „Veletrgovina“ koja je bila jedna od gigantkih firmi u bivšoj Jugoslaviji. Da ne zaboravimo Fabriku Aluminijskih Užadi (FAK Kolašin), Titeks, Export-drvo i još niz nekada uspješnih kompanija. Lošom privatizacijom i nemarom državnih i lokalnih vlasti ove kompanije su opustošene, dok se većina radnika nalazi na birou rada i čeka neka bolja vremena. Postavlja se pitanje: da li će neko snositi odgovornost zbog propadanja ovih firmi kao i sveukupne katastrofalne ekonomske situacije u ovoj opštini? A do tada nam jedino ostaje da posmatramo konstantno iseljavanje mladih i perspektivnih ljudi, koji u potrazi za nekim boljim životom napuštaju Kolašin.

Vlast koja se nalazi na čelu ove države već dugi niz godina dovela je ovaj grad, koji je nekada disao punim plućima, na svoje posljednje izdisaje. Isfrustrirana rezultatima na prethodnim lokalnim izborima, državna vlast kao da se sada sveti Kolašinu i njegovim građanima, kukavički okrenuvši leđa gradu koji ni na jedan način to nije zaslužio. 

Smatram da Kolašinu treba posvetiti mnogo veću pažnju i na pravilan način valorizovati izuzetno bogate prirodne resurse koje ova opština posjeduje. Ogroman potencijal se nalazi u poljoprivredi jer se Kolašin, kao i sama Crna Gora, nalazi u evropskom vrhu po obradivim površinama u odnosu na broj stanovnika. Smatram da nije potrebno posebno pominjati potencijal koji ova opština ima za razvoj, kako zimskog, tako i ljetnjeg turizma. Uz to, poseban zamajac razvoju ove opštine mogu biti povoljne kreditne linije za privredu i turizam, koje bi na pravi način trebalo plasirati i koje bi podstakle rast realnog sektora, te samim tim smanjilo nezaposlenost mladih i teže zapošljivih grupa i spriječilo dalje iseljavanje. 

Ostaje nam da vidimo da li će u predstojećem periodu, nadam se neka nova vlast na državnom nivou, imati više sluha za problem građana Kolašina.

Send this to a friend