Politika

Medojević: Lekić je htio da Vijesti i Krivokapić preuzmu DF

“Nova, PzP i DNP su ostali principijelno do kraja na osnovnom dogovoru koji smo postigli 2012. prilikom formiranja DF, a Lekić i njegovi istomišljenici su imali nove dodatne zahtjeve koji su išli u pravcu preuzimanja DF od strane Vijesti i njihovih političkih satelita i Ranka Krivokapića, što je ugrožavalo osnovne principe na kojima je nastao DF. Prošlo je dosta vremena od Lekićevog napuštanja DF i mi a vjerujem i birači DF još čekaju da čuju i vide razloge zbog kojih je napustio DF. Mi nastavljamo sa svojom politikom, a šta je politika Demosa još ne mogu da zaključim“, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, fragmentacija opozicije je bio dio jednog većeg plana iza kojeg je stajao Ranko Krivokapić i drugi “sateliti pod spoljnim uticajem, gdje je bio cilj da se napravi poslušna marionetska opozicija, kakva je i aktuelna vlast, pa da se nekim tajnim dilovima sa djelovima režima i pod spoljnim uticajem napravi neka nova konfiguracija političke scene”.

“DF je tu ostao stamen i čvrst i odbacio je ponudu tih spoljnih faktora sa jasnom porukom: DF želi da promijeni korumpiranu i potrošenu vlast demokratskim sredstvima, sam i uz pomoć naroda, i ne želi da bude marionete niti tajkuna, ni mafije, ali ni stranih faktora. Želimo Đukanovića da porazimo na fer i poštenim izborima, jer smo sigurni da imamo bolji plan od njega za oporavak ove zemlje. Svi koji misle da je naš plan jedini mogući i da se ova vlast, koja je došla sa ulice, jedino može smijeniti sa ulice, su dobrodošli i mi ćemo ih prihvatiti kao dio istorijskog poduhvata ove generacije da se izbori za svoju slobodu”, istakao je Medojević.

Na pitanje ko treba da bude stožer okupljanja opozicije DF, SNP ili Demos, odnosno Miodrag Lekić, Medojević kaže da samo DF ima jasan plan promjena.

“Prelazna vlada po principu koministara, međusobna kontrola, reforma izbornog zakonodavstva, čišćenje biračkih spiskova, onemogućavanje zloupotreba državnih resursa, službi i institucija u izbornoj kampanji, fer odnos medija, eliminisanje učešća mafije u izbornom procesu, sprečavanje partijskog zapošljavanja, kontrola službi bezbjednosti. Ako neko iz opozicije ima bolji i efikasniji plan, mi ćemo ga ozbiljno razmotriti. Za sada smo samo mi za proteste kao metod borbe i spremni smo da idemo do kraja”, naglasio je on.

Medojević je podsjetio da je politički uticaj organizovanog kriminala označen kao jedna od najozbiljnijih prijetnji miru i stabilnosti u regionu. 

“Već početkom 2009. godine sam bio u prilici da se upoznam sa strateškim dokumentima Kongresa SAD koji definišu politiku prema regionu Balkana i u tim dokumentima je, već tada, politički uticaj organizovanog kriminala označen kao jedna od najozbiljnijih prijetnji miru i stabilnosti u regionu. Tada su i u strateškim dokumentima NATO, tzv. “asimetrične prijetnje“ kao što su esktremizmi i terorizam, takođe, registrovane kao najozbiljniji izazovi na području Balkana. Politički uticaj se ogleda u finansiranju kampanja političkih partija na vlasti i korumpiranjem vodećih političara i djelova bezbjednosnih službi, koji onda sa pozicija vlasti pružaju logističku podršku i blokiraju istrage kojih skoro i da nema, osim ako su inicirane od zapadnih bezbjednosnih agencija i pravosuđa. Ova struktura ima interes da zaustavi euroatlanske integracije i spriječi promjene u skladu sa standardima EU i NATO; imaju i motiv i resurse da u određenom trenutku kada se osjete ugroženim aktiviraju svoje terorističke formacije i zloupotrebljavajući razne vjerske i etničke esktremizme ponovo zapale Balkan”, smatra Medojević.

Send this to a friend