Politika

Medojević: Učinak trojke u Vladi je-nula

 

“Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović do sada nije izbacio ni jednog fantom birača, već imamo 20 hiljada novih. Drugo, način na koji DPS finansira svoje izborne krađe uglavnom potiče od šverca cigareta, narkotika, oružja i sličnih roba. Takođe, nije pokrenuta nijedna istraga vezana za crno tržište cigareta u Crnoj Gori. Jasno je da je DPS u ovoj godini na taj način prikupio ogromna sredstva koja će iskoristiti za izbornu krađu”, naveo je Medojević.

On ocjenjuje da je uloga ministra unutrašnjih poslova morala da bude jača, kao što je to bio slučaj u Makedoniji.

“Da se otkriju fantom birači i formiraju mobilni timovi koji će evidentirati, provjerama na terenu, gdje i koliko ima fantom birača. To se nije desilo, tako da su se novi ministri više bavili drugim stvarima nego otkrivanjem izbornih krađa i stvaranjem uslova za fer izbo re. Dakle, njihov efekat je nula, što se tiče fer izbora”, ocijenio je Medojević.

Kako dodaje, nema ni fer tretmana opozicije u državnim medijima.

“Što se tiče Demokratskog fronta, u sličnoj smo medijskoj izolaciji na Javnom servisu kao što smo bili i prije. Jedino se povećao broj pojavljivanja predstavnika „američke trojke”, a sve je ostalo isto”, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, niti su ministri u Vladi imali adekvatan mandat, niti su ljudi koje je izabrala „američka trojka“ imali dovoljno iskustva, znanja i hrabrosti da otkriju zloupotrebe.

“Tako da se desilo ono na šta je DF i ukazivao da opozicioni predstavnici neće svojim djelovanjem popraviti izborni ambijent. To i oni sami priznaju. Nijesu pronašli ni jedan dokaz izborne krađe, a očigledno da nijesu ni imali namjeru”, rekao je Medojević.

Lider PZP-a smatra da je „trojka” ušla u Vladu samo „da spase Mila Đukanovića, koji je 24. oktobra bio u veoma teškoj političkoj poziciji”.

“Simulirali su neki politički dogovor. Nijesu sproveli nikakve reforme, nijesu otkrili nikakve dokaze i za to će platiti političku cijenu na izborima”, ocijenio je Medojević.

Na pitanje vjeruje li da će opoziciona trojka ostati u Vladi ili izaći iz Vlade prije isteka njenog mandata, Medojević kaže da je DF upozoravao na tu mogućnost.

“Mi smo na samom početku upozoravali kako bi moglo da se desi da ministri iz bivše opozicije, ili dio njih, napusti Vladu i da nakon raspisivanja izbora pokušaju da spase svoj politički rejting i da obmanu građane nekom pričom da su oni imali najbolje namjere, ali zbog prirode režima nijesu uspjeli da otkriju te nedostatke”, dodaje on.

Medojević je ocijenio da su lideri ,,trojke“ Ranko Krivokapić, Miodrag Lekić i Žarko Rakčević potpisivanjem Sporazuma sa DPS-om prihvatili da izađu na izbore i priznaju njihove rezultate.

“Time su obesmislili najjače opoziciono oružje, a to je bojkot izbora”, rekao je Medojević.

Govoreći o planovima Fronta, Medojević ističe da se taj opozicioni savez intenzivno sprema za izbore.

“Pripremamo program, organizaciju i infrastrukturu i mi ćemo imati šta da ponudimo. Naša politika je jasna i čista. Iza sebe imamo vrlo uspješne proteste, koji nijesu dali rezultat upravo zbog izdaje nekih opozicionih struktura. Znamo da imamo superioran politički i ekonomski program, da imamo pojačan opozicioni kredibilitet, što je rezultat protesta i djelovanja u parlamentu u posljednje vrijeme”, rekao je Medojević.

On je dodao da je u toku i usaglašavanje izborne liste.

 

Medojević se osvrnuo i na pojavljivanje novihopozicionih subjekata na političkoj sceni uoči izbora.

“Nama je politički protivnik samo DPS! NažaIost, pojaviće se mnogo lista koje će sigurno prosuti dosta opozicionih glasova i koji će napraviti jednu klimu na izborima koja bi mogla biti zbunjujuća. Međutim, ipak je politika DF-a toliko snažna i jasna da svi građani koji žele promjene će imati opciju. Sve sondaže pokazuju da ćemo mi biti glavni izazivači DPS-u. Javno smo rekli da smo spremni da razgovaramo poslije izbora sa svima koji su protiv DPS-a i Đukanovića u vezi formiranja prve slobodne i demokratske vlade u Crnoj Gori”, rekao je Medojević.

Send this to a friend