Politika

Mekim mjerama u oblasti saobraćaja do razvijenog Zapadnog Balkana

Iz Ministarstva za vanjske poslove i evropske integracije saopšteno je da je u Bečićima juče otvorena regionalna konferencija o sprovođenju mjera za uspostavljanje funkcionalne infrastrukturne mreže za povezivanje u oblasti saobraćaja i energetike, koja će biti završena sjutra, 27. maja.

Kako se ističe u saopštenju, konferenciju organizuju Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, a učestvuju predstavnici nadležnih institucija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, kao i međunarodnih organizacija SEETO, Energetske zajednice, Savjeta za regionalnu saradnju i Stalne radne grupe za regionalni razvoj.

Otvarajući skup, državni sekretar za evropske integracije ambasador Aleksandar Andrija Pejović je podsjetio da je sastanak predsjednika vlada država Zapadnog Balkana koji je održan u Berlinu u avgustu 2014, proistekao iz potrebe za intenziviranjem saradnje u procesu evropske integracije i daljim unapređenjem ekonomskog rasta, te stvaranja preduslova za uspješnu realizaciju infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike.

On je kazao da se kao nastavak tog procesa, uspjeh samita u Beču održanog u avgustu 2015. ogleda u konkretizaciji planova za infrastrukturno povezivanje zemalja regiona, ali i u definisanju tzv. mekih mjera čije će uspješno sprovođenje doprinijeti uspostavljanju potpuno funkcionalne infrastrukturne mreže u oblasti saobraćaja i energetike.

Pejović je ukazao da će predstojeći Pariski samit, zakazan za 4. jul u fokusu imati dalje infrastrukturno povezivanje zemalja regiona, uspostavljanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu, izazove migracijske krize, kao i borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Posebna pažnja samita će biti posvećena razmatranju stepena realizacije mekih mjera u oblasti saobraćaja i energetike, naglasio je on, najavljujući nove održive projekte u regionu.

Pejović je istakao da su razvoj infrastrukture i povezivanje našeg regiona sa Evropskom unijom ključni preduslovi za ekonomski razvoj država Zapadnog Balkana. “Sprovođenje mekih mjera će omogućiti punu i funkcionalnu saobraćajnu i energetsku povezanost država Zapadnog Balkana i omogućiti efikasan protok robe, energije i putnika, čime će se stvoriti preduslovi za dinamičan ekonomski razvoj regiona”, poručio je ambasador Pejović.

Send this to a friend