Politika

Mesić: Crna Gora će do kraja godine dobiti pozivnicu za NATO

On je u intervjuu za TV Vijesti rekao da nije zatvoreno pitanje granica na Zapadnom Balkanu, ali navodi da će se dogoditi minimalne korekcije.

“Smatram da od toga ne treba praviti veliko pitanje i otvarati rasprave jer evo i Hrvatska i Crna Gora nemaju do kraja definisanu granicu na moru, ali kakva je sada dobro funkcioniše, nema nikakvih incidenata. Definitivno rješenje može se čekati još dugo, a može se ići na arbitražu i riješiti što prije pitanje granice, zavisno od toga kako jednom i drugom partneru odgovara”, istakao je Mesić.

Na pitanje može li Prevlaka uticati na evropski put Crne Gore, odnosno da li Hrvatska u nekom trenutku može blokirati pregovore Podgorice i Brisela, Mesić je odgovorio da njegova zemlja nema interese da to uradi.

“Hrvatska neće blokirati Crnoj Gori put u evro-atlanskim integracijama. Naprotiv, Hrvatskoj je interes da se Crna Gora što prije uđe i u EU i u NATO”, poručio je Mesić.

Dvadeset i pet godina od početka ratova koji su doveli do teške ekonomske destrukcije Mesić kaže da je najveći problem što su ratna dešavanja krivac za uništenje ekonomije svih zemalja bivše Jugoslavije.

“Ali to nije jedini razlog, tu je i pogrešna privatizacija. Trebalo je jednostavno dati vlasništvo onima koji su stvarali kapital, a to su bivši radnici koji su pošli u penziju. Međutim, u svim republikama su odlučili da se društveno vlasništvo rasproda sumnjivim osobama i bankama koje su stajale iza njih sa sumnjivim garancijama. Sve zajedno je završilo sa katastrofom, novi vlasnici nijesu znali da vode firme, a radnici su izašli na ulice”, naglasio je Mesić.

On kazao i da bi bilo dobro da sprski premijer Aleksandar Vučić prisustvuje obilježavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici, ističući da tako veliki zločin treba da bude poruka da se nešto tako više nigdje ne smije dogoditi.

“Smatram da je to veliki zločin gdje treba odati počast žrtvama, ali prije svega poslati poruku da se tako nešto više ne smije dogoditi niti u Evropi, niti u ostatku svijeta”, rekao je Mesić.

Send this to a friend