Politika

Mihailo: Država naš bijedni i ponižavajući položaj još više pogoršava

Mitropolit Mihailo ponovio je nezadovoljstvo odnosom dijela državne administracije prema CPC, koja kako je rekao “opstruira svaki materijalni i formalni čin koji je od koristi CPC.”

Na sjednici je ukazano na devastaciju kulturne baštine Crne Gore od strane Srpske pravoslavne crkve i podsjećeno da će se CPC boriti za povraćaj 60 manastira i 600 crkava u državno vlasništvo, a koje su sada, na osnovu nezakonitog upisa, u vlasništvu SPC.

Mitropolit Mihailo najavio je da će novoizgrađena crkva Svetog Ivana prepodobnog Crnojevića na Cetinju biti osveštana 5. jula ove godine.

On je ponovio nezadovoljstvo odnosom dijela državne administracije prema CPC , koja kako je rekao “opstruira svaki materijalni i formalni čin koji je od koristi CPC”. I  ne samo da je kriva za naš takav status nego se trudi da se i naš tako bijedni i ponižavajući položaj u ovoj zemlji još više pogorša”.

“Sazvao sam ovaj skup da vam se izjadam, pohvalim i umolim vas za pomoć i podršku. Naša crkva je u posljednje dvije decenije prešla težak put, a svi mi s njom smo nosili krst koji nas je sljedovao. Kao njen poglavar, zakletvom obavezan i odgovoran pred Bogom i narodom ne mogu da ne kažem da CPC danas ima trojicu vladika, od kojih je jedan u Beču, a jedan u Aregentini, četvoricu sveštenika u Italiji, jednoga u Beču, četvoricu na Cetinju, dvojicu u Podgorici i jednoga u Nikšiću, dvojicu u Kotoru, trojicu kandidata za sveštenika, pet ipođakona i trojicu studenata teologije. CPC je pravno registrovana u Hrvatskoj i SAD, a ovih dana će biti i u Italiji i Argentini”, rekao je on.

Kako je mitropolit CPC istakao imamo crkvu u Kotoru, narednog mjeseca ćemo osveštati crkvu na cetinju (5. jula u 10 ura) u toku je priprema  za dodjelu povoljne lokacije u samom gradu Podgorici za sabornu crkvu, a u Nikšiću teku pripreme za renoviranje prostorija dodijeljenih crkvenoj opštini i izgradnja manastira u Riśem dolu.

“A za svih 60 manastira i 600 crkava koje su nezakonito upisanje u vlasništvo beogradske patrijaršije vodićemo spor do njihovog povraćaja u državno vlasništvo. Od moje hirotonije 1998. godine do danas naša crkva je, prošla težak put. Od samo jednog vladike do dvadeset osam klirika, što me čini srećnim. Ali ne mogu da ne iskažem razočarenje odnosom državne administracije prema našoj Crkvi”, dodao je on.

Prema njegovim riječima nezadovoljstvo je upereno prema dijelu državne administracije koja opstruira svaki njihov materijalni i formalni čin koji je od koristi CPC. 

“I ne samo da je kriva za naš takav status, nego se i trudi da se i naš tako bijedni i ponižavajući položaj u ovoj zemlji još više pogorša. Ne čudimo se svima onima koji nas omalovažavaju, klevetaju i negiraju nego se čudimo nama samima  što to ponižavanje trpimo, a znali smo se oduprijeti i jačem i agresivnijem osvajaču i kad nas je bilo mnogo manje nego danas. Za nedopustivo ponašanje antidemokratskih, antievropskih i anticrnogorskih i svih ostalih negativnih ponašanja odgovorni smo svi, a najviše zakonodavni i izvršni državni organi””, istakao je Mihailo.

On je kazao i da Mi ne mogu da ostanu nijemi na takvu činjenicu koja izaziva razočarenje kod njega i bijes kod njihovih službenika, vjernika i dobronamjernika. 

“Pravosudni organi opstruiraju svaku našu tužbu koja završava ad akta ili zloupotrebljavaju pravne instrumente da spriječe donošenje bilo kakve presude koja je zasnovana na zakonu i pravu ove zemlje, a u korist je države i naše crkve.Beogradska patrijaršija rasprodaje crkvenu imovinu koja je u državnom vlasništvu, a seoske i plemenske crkve uz nesebičnu pomoć državnih službenika prepisuje u spostveno vlasništvo, dok na državnoj zemlji koju joj poklanjaju državni organi gradi sopstvene objekte, kao što je slučaj kod crkve Svetoga Đorđa u Podgorici . Inspekcije odbijaju da izvrše sopstvena rješenja i uklone limeni objekat sa Rumije  ili nezakonito sagrađene objekte u manastirskim kompleksima koje zloupotrebljava beogradska patrijaršija”, smatra on.

Devastacija kulturne baštine je uzela toliko maha da prijeti njenom potpunom uništenju i prelazi u oblik koji se može nazvati devastacijom države, dok državni organi to mirno posmatraju  i čine sve u korist sopstvene propasti. 

“Visoka administracija ostaje nijema na naše molbe da se tome stane na kraj. Raspeli su nas kao Hrista i od nas traže  da se borimo, a protiv nas je i većina administracije i cijela opozicija. Vrijeđaju nas dodjelom 4800 eura mjesečno, što čini jedine naše prihode. Ali ne mare za činjenicu da se cetinjskoj filijali beogradske patrijaršije samo iz Srbije godišnje uplaćuje milion eura, dok više desetina miliona eura stiče nelegalnom prodajom, uglavnom paštrovske zemlje na primorju i od prihoda iz manastira Ostrog”, istakao je on.

Mitropolit Mihailo je naglasio da ta ista administarcija u njega ne zalazi niti ih smije pitati za prihode, a kamoli oporezovati.

“A kad je naša crkva u pitanju onda se ispostavljaju razne prepreke, stvarne i pravne, zakonske i poltičke.Svake godine okupi se oko Badnjaka u nekolika grada veliki broj vjernika, ali crkva mora da živi vjerski život 365 dana u godini. Ona mora da ga obnovi  u svim gradovima i da okuplja vjerujuće koji su so soli svake crkve. Zato vas pozivam da primjerom vaše male žrtve učinite mnogo za našu crkvu”, rekao je on između ostalog.

Send this to a friend