Politika

Milić: Bez učešća žena na rukovodećim funkcijama nema stvarnih promjena

O tome da li je uvođenjem kvota završena ili tek počinje borba za ravnopravnu političku participaciju, govorila je Snežana Jonica, poslanica SNP-a u Skupštini Crne Gore.   

Gošća iz Srbije Marija Obradović, predsjednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije i prva koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Srbije, govorila je o primjerima dobre prakse i formiranju mreže parlamentarki Srbije, dok je njena koleginica iz srbijanskog parlamenta Aleksandra Đurović, predsjednica Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, govorila o ulozi žene u parlamentarnoj diplomatiji.

Novoizabrana ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević govorila je na temu “Rezultatima rada do uspjeha”.

 

O tome kako crnogorski mediji prikazuju političarke, da li su im prijatelji ili neprijatelji, govorile su Nevenka Ćirović, novinarka RTCG i Rajka Raičević, urednica političke rubrike u dnevnoj novini „Dan“. 

Recept za opstanak žene na čelu crnogorske opštine, učesnicima Okruglog stola ponudila je Marija Maja Ćatović, poslanica i bivša predsjednica opštine Kotor, dok je na pitanje da li bez jake pozicije žena u političkim partijama možemo imati jaku poziciju žena na mjestima odlučivanja u državi, odgovor dala Nataša Vuković iz SNP-a.

“Izborna kampanja prilagođena ženskom biračkom tijelu”, jedna je od tema ovog Okruglog stola a o njoj je govorila Olivera Komar sa Fakulteta političkih nauka. Maja Raičević iz Centra za ženska prava govorila je o saradnji između političarki i civilnog sektora, dok je Kaća Đuričković iz UNDP-a govorila na temu “Žene politici – politika ženama”.

“Nakon brojnih diskusija i razmjene mišljenja, usvojeni su i zaključci koji se odnose na kontinuiranu saradnju između političarki, nevladinog sektora i medija sa ciljem boljeg pozicioniranja žena na mjestima odlučivanja. Takođe, zaključeno je da su neophodne izmjene Zakona o političkim partijama, Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o finansiranju političkih partija. Jedan od zaključaka je i da je neophodno raditi na formiranju Mreže parlamentarki Skupštine Crne Gore kao i na edukaciji političara, političarki i medija”, saopšteno je iz SNP-a.

Send this to a friend