Politika

Milić: SNP neće biti prepreka dogovoru, ne interesuju nas fotelje

„Imate, u skladu sa Sporazumom, dostavljene predloge i liste, neka premijer stisne petlju, donese odluku, dođe u parlament, kaže šta je njegov prijedlog“, rekao je Milić novinarima u Skupštini.

On smatra da će premijer Milo Đukanović pokušati da odugovlači na svaki mogući način, prenosi Mina.

„Nema potrebe, neka kaže odmah šta se dogovarao i kako se dogovorio i imamo vladu izbornog povjerenja”, kaže Milić. 

Upitan šta će SNP uraditi ukoliko premijer prihvati ponudu Demosa, URE i Socijaldemokratske partije (SDP), Milić je rekao da neće glasati za leks specijalis, ali da će dogovor postojati.

„Imaćemo vladu izbornog povjerenja, uradićemo sve da izbori budu slobodni i fer. Imamo povjerenja u kolege iz Demosa, URE i SDP-a, da će uraditi sve što je u njihovoj moći u takvoj vladi da se obezbijede ti uslovi, ali mi u takvoj priči i na takav način nećemo učestvovati“, kazao je Milić.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da postoji spremnost da urade sve da se dođe do slobodnih i fer izbora, sa sporazumom ili bez, i sa ili bez učešća SNP-a u vladi.

“Situacija je potpuno čista. Imamo dovoljno strpljenja da sve ovo sačekamo, ali niko neće moći prstom upirati u nas i govoriti – e zbog vas je ovo propalo. Nije propalo i neće propasti. Da li će se moći spovesti kontrola izbornog procesa, sprovešće se. Da li je ovo što smo dobili do sad u dijalogu dovoljno – nije“, rekao je Milić.

Kako je podvukao, SNP ne interesuje nijedna fotelja, već slobodni i fer izbori.

„Sve ostalo je pokušaj prikupljanja jeftinih političkih poena onih koji, u stvari, nemaju program, nego mogućnost da diskreditacijom u javnosti govore o svojim kolegama. Neću ni o kome reći ružnu riječ. Danas imamo na stolu dva predloga za vladu, razlikuju se samo u mjestu ministra finansija“, kazao je Milić.

Kako kaže, čini mu se da je jedna partija prije nekoliko dana na sjednici Glavnog dobora odlučila da neće predlagati nijednog ministra.

„Pa ako bih ja bio toliko maliciozan, pitao bih – šta se to promijeni u ova dva tri dana“, kritičan je lider SNP-a. 

Takođe je podsjetio da je prijedlog Demosa, URE i SDP-a došao i objavljen prije sjednice Glavnog odbora SNP-a.

„Ozbiljna partija koja ima izborni legitimitet i legalitet dolazi u situaciju da joj neko, ako hoće, pruža mogućnost da obavlja mjesto ministra poljoprivrede. SNP neće biti u vladi izbornog povjerenja ako u njoj ne budu kolege iz Demosa, SDP-a i URE. Što se SNP-a tiče, imali smo preilike u ovih 18 godina birati fotelje. Nijednu funkciju, fotelju ne stavljamo ispred onoga za šta smo se borili svih godina, a to je da ova zemlja i narod žive bolje“, rekao je Milić.

Na pitanje da li se boji da bi zahtjevom SNP-a mogao biti srušen cijeli dogovor, lider SNP-a kaže da se neće “srušiti dogovor koji su imali sa Demosom, UROM i SDP-om i koji je u Skupštini trajao u dužem vremenskom periodu, zbog SNP-a.

„Da li postoje neki drugi dogovori, neke druge namjere, o tome će javnost biti upoznata u ovoj sali u Skupštini“, zaključio je Milić.

 

Send this to a friend