Politika

Mitrović: Regionalna saradnja važan preduslov NATO i EU integracija

Mitrović je, u razgovoru sa dekanom akademije pukovnikom Orcem Popovskim, dosadašnju saradnju sa tom ustanovom ocijenio kao izuzetno sadržajnu, kvalitetnu i konstruktivnu, naglasivši da ostvareni rezultati predstavljaju model uspješne saradnje dvije države. 

“Cijeneći pozitivna iskustva u okviru realizacije plana bilateralne saradnje ministarstava odbrane Crne Gore i Makedonije, a u cilju jačanja ekonomskih aktivnosti u oblasti odbrane, ambasador je potvrdio posvećenost daljem unapređenju saradnje koja se odnosi na razmjenu primjera dobre prakse, učešća na zajedničkim obukama.

Obije strane spremne su da se kroz tematska predavanja na akademiji stvori snažnija obrazovna platforma, koja bi podrazumijevala organiziovanje predavanja viskohih predstavnika ministarstava odbrane dvije države.

Mitrović je izrazio i posebno poštovanje vojnom atašu Makedonije u Crnoj Gori pukovniku Donču Kuzmanovu na profesionalnoj saradnji u svim segmentima, uz očekivanje da će se partnerski odnos nastaviti.

“Popovski je ocijenio da je postignut visok nivo saradnje i saglasio se da je treba proširiti i na druge programe od obostranog interesa. Izrazio je poštovanje Crnoj Gori na regionalizaciji Akademije, buduċi da je regionalna sardanja prevashodno ostvarena sa Ministarstvom odbrane Crne Gore, nakon čega je uslijedilo uključivanje i ostalih zemalja regiona”.

On je najavio skoro proširivanje djelatnosti Akademije koja će prerasti u Univerzitet, a čime ċe se stvoriti uslovi uključivanja policijskih akademija, te omoguċiti školovanje i udruživanje kapaciteta vojske i policije.

“U razgovoru sa crnogorskim kadetima, Mitroviċ je potvrdio podršku ambasade u pitanjima od interesa za kadete i istakao da je njihovo školovanje u Skoplju i obuka vojnih starješina Makedonije u Podgorici, jedan od jasnih pokazatelja odličnih međudržavnih odnosa”, dodaje se u saopštenju. 

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o programu studija i uslovima na akademiji.

 

Send this to a friend