Politika

Mugoša: Crna Gora primjer skladnog suživota kultura, naroda i vjera

Ambasada Crne Gore u Ljubljani je Svečanom akademijom, u sali Slovenačke filharmonije, obilježila desetogodišnjicu obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti Crne Gore.

Svečanu akademiju otvorio je hor Muzičke akademije iz Ljubljane, sa izvođenjem himni Crne Gore i Slovenije, nakon čega se gostima obratio ambasador Miomir Mugoša. 

On se, između ostalog, osvrnuo na Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, kazavši da on predstavlja događaj “od krucijalne važnosti za ispisivanje nove stranice crnogorske istorije”. 

“Podrška koju nam Slovenija od samog početka pruža na evropskom i evroatlantskom putu je prepoznatljiv dokaz i svojevrsna potvrda tradicionalnog prijateljstva naše dvije države i naših naroda”, zaključio je Mugoša. 

Profesor dr Saša Knežević, dekan Fakulteta političkih nauka, Univerziteta Crne Gore osvrnuo se na hiljadugodišnji istorijski hod Crne Gore, stavljajući poseban akcenat na spoljnopolitičku aktivnost naše države.

On je naglasio da je Crna Gora apsolutno utemeljena ne samo u evropskoj geografiji, nego i istoriji i kulturi. 

“Njena viševjekovna dimenzija je multikonfesionalnost i multietnički suživot, što je u skladu sa temeljnim idejama evropskih i evroatlantskih integracija, a to je zajednički život u različitosti”, zaključio je Knežević.

Muzički dio programa, pripremio je profesor Muzičke akademije, Univerziteta u Ljubljani,Zorana Markovića, a otvorio je Kamerni gudački orkestar Slovenačke filharmonije sa izvođenjem kompozicije “Gusle”, kompozitorke Nine Perović, koja je, takođe, bila gošća ovog skupa. Nakon tog dijela, izvedena su i dijela ,,Igra” i ,,Istarska svita”, autora Borislava Tamindžića. 

Visoke zvanice iz diplomatskog kora, državnih struktura Republike Slovenije, kao i eminentne ličnosti iz privrednog, kulturnog i javnog života su nakon završetka programa Svečane akademije, uživali u tradicionalnim specijalitetima crnogorske kuhinje.

Send this to a friend