Politika

MUP: U fokusu odgovornost policije tokom protesta i zapošljavanje OSI

Zeković je, tom prilikom, kazao da i Komitet i ombudsman i Savjet godinama ukazuju na to da određene policijske jedinice, poput Specijalne antiterorističke jedinice SAJ, ipak moraju na uniformama imati određena obilježja na osnovu kojih je, radi zakonom predviđenih postupaka naknadno moguća njihova identifikacija.

“To je praksa u mnogo starijim demokratijama”, rekao je on, ističući nezadovoljstvo zbog toga što “komandant SAJ-a još uvijek nije dostavio izvještaj u skladu sa zakonom, a koji se odnosi na učestvovanje jedinice na čijem je čelu bio tokom protesta u oktobru”.

“Za vrijeme ministarskog mandata učiniću sve što mogu da se utvrdi rukovodna, odnosno komandna odgovornost za dešavanja te večeri”, rekao je Danilović.

Na sastanku je bilo riječi i o opravdanosti navodne upotrebe specijalne municije sa gumenim projektilom tokom protesta dijela opozicije i građana u oktobru prošle godine.

Osim toga, dogovoreno je da će Ministartvo unutrašnjih poslova u najkraćem mogućem roku ispuniti zakonske i tehničke uslove kako bi lica sa invaliditetom dobila odgovarajuća radna mjesta u toj instituciji i Upravi policije.

Zeković je kazao da su svjesni ograničenja lica sa invaliditetom u obavljanju specifičnih policijskih poslova, ali da mogu obavljati neke druge, okolnostima primjerene zadatke. 

Danilović je obećao da će institucija na čijem je čelu istovremeno raditi na oglasima, tenderima i tehničkoj opremljenosti zgrade kako bi se stekli uslovi za nesmetan rad lica sa invaliditetom. 

“U najkraćem mogućem roku omogućićemo osobama sa invaliditetom rad u Ministarstvu, područnim jedinicama i filijalama. Založiću se da, shodno sistematizaciji, jedno mjesto u kabinetu ministra takođe pripadne osobi sa invaliditetom. Moramo imati razumijevanja, potencijalno smo svi OSI”, kazao je ministar Danilović. 

Predsjednik Savjeta je ukazao i na potrebu upotrebe senzitivnog jezika prema licima sa  invaliditetom od strane policije, najavljujući Publikaciju sa tom tematikom. 

Na sastanku je bilo riječi i o načinu obilježavanja uspomene na muslimanske i srpske žrtve deportacije u maju 1992. godine, kao i o finansiranju rada Savjeta za građansku kontrolu policije i osnaživanja te institucije.

Send this to a friend