Politika

Mustafić u Čikagu: Crna Gora nije dovoljno brinula o dijaspori

Mustafić je, prilikom susreta sa stotinak članova Udruženja Kulturni centar “Rumija” u Čikagu, ukazao da je potrebno da država, kroz svoje institucije, posveti više pažnje svim iseljenicima.

On je podsjetio na doprinos dijaspore u obnovi nezavisnosti, kao i na njenu pomoć, kroz brojne donatorske aktivnosti i finansijsku pomoc porodicama i rodbini u zavičaju.

“Nije se dovoljno brinulo o dijaspori, bila je dugo zaboravljena, mnogo više je ona davala Crnoj Gori i svom zavičaju, kada je god trebalo. Sada smo napravili dobra zakonska rješenja i stvorili mogućnosti da to bude dvosmjerno- država i njene institucije sa jedne, a iseljeničke organizacije preko svojih predstavnika u Savjetu sa druge strane”, kazao je Mustafić.

On je kazao da treba uvažavati potrebe iseljeničkih zajednica i njihove specifičnosti.

“Crna Gora je multietničko društvo, i briga o iseljenicima treba da se iskaže kroz napore za očuvanje njihovih različitih nacionalnih, jezičkih i vjerskih identiteta, bez asimilacije, uz poštovanje svih posebnosti”, kazao je Mustafić.

Poručuje da se moraju stvarati uslovi i ambijent da uspješni privrednici iz dijaspore koji žele investiraju u svom zavičaju.

“Crna Gora je posvećena jačanju institucija, ulazak u NATO  i evropske integracije biće dodatni podsticaj vladavini prava i borbi protiv korupcije, kriminala i jačanju demokratskih procesa i stvaranju bezbjednosnog ambijenta povoljnog za privredne aktivnosti”, kazao je Mustafić, koji je zahvalio iseljenicima na doprinosu integracijama Crne Gore.

U ime Upravnog odbora kulturnog centra Rumija, koje uglavnom okuplja iseljenike porijeklom iz Bara, obratio se Asim Ćubić koji je podsjetio na značaj i potrebu češće direktne komunikacije sa predstavnicima institucija Crne Gore.

Susretom u Čikagu, Mustafić je završio posjetu SAD, gdje je učestvovao na Nacionalnom molitvenom doručku i imao više susreta sa zvaničnicima Stejt Dipartmenta u Vašingtonu i predstavnicima iseljeničkih organizacija.

Send this to a friend