Politika

Mustafić u State Departmentu: NATO pozivnica veliki korak

 

U Birou za evropske poslove State Deprtmenta, u razgovoru  sa Tomom Jazdgerdijem, direktorom za Juznu i centralnu Evropu i Karinom Kenan šefom odsjeka  za Crnu Goru,  ocjenjeno je da je  dobijanje NATO pozivnice  priznanje za uspješno vodjenje državne politike i podsticaj za dalje reforme i demokratske procese potrebno je snažiti institucije vladavine prava, jačati  dijalog medju političkim  subjektima i uspostavljati povjerenje, kao način za prevazilaženje razlika oko odredjenih pitanja.

Mustafić je ukazao na značaj partnerskih odnosa, i zahvalio za podršku SAD-a u NATO integracijama i demokratizaciji društva. 

Jazgerdi je ukazao na  otvorenost  za dalju saradnju i punu podršku Crnoj Gori i njenim institucijama u daljim reformama i integrativnim procesima.

Tokom razgovora sa direktorom  Biroa za demokratiju  i  ljudska prava , Filom Kaplanom i Dejvidom Mejerom, sefom odsjeka  za Crnu Goru,  ukazano je da su vidljivi ostvareni  rezultati  u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori, ali da je potrebno još  dosta raditi kako bi se donešeni zakoni u potpunosti implementirali. 

Ocjenjeno je da je Crna Gora očuvala stabilnost i multinacionalni sklad, ali da treba sa posebnom pažnjom  raditi na jačanju institucija zaštite manjina, većoj integraciji u društvene procese i ekonomskim ulaganjima  u sredinama u kojima žive pripadnici manjinskih naroda. Takodje, ukazano je da je potrebno jačanje vladavine prava  i efikasnija  borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, na svim društvenim nivoima.

U Zavodu za političko–vojna pitanja, Mustafić je razgovarao sa direktorom Džo Mensom i Erikom Simon-sefom odsjeka  za Crnu Goru o jačanju dalje saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti. 

Ocjenjeno je da je dostignuti nivo partnerskih  odnosa  potvrdjen dobrom saradnjom u obuci i opremanju Vojske Crne Gore, učešćem u zajedničkim savezničkim misijama   i ukupnim napredovanjem Crne Gore u euro-atlanskim  integracijama.

Mustafić je u Državnom zavodu za borbu protiv terorizma razgovarao sa Markom Normanom direktorom odjela za Balkan o unaprijedjenju koordiniranog i partnerskog  djelovanja u cilju efikasnije borbe protiv globalnog problema  terorizma.

Tokom boravka u State departmentu, Mustafić se sreo i  sa specijalnim koordinatorom Biroa za globalnu kriminalistiku Todom Buhvaldom i razgovarao  o pitanjima vezanim za procesuranje ratnih zločina na Balkanu. 

Sastancima u State departmentu prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Vašingtonu Srđan Darmanović.

Mustafić, na poziv članova Kongresa, u Vašingtonu prisustvuje  svečanoj ceremoniji Nacionalnog molitvenog doručka, čiji je domaćin  američki predsjednik Barak Obama.

Mustafić će, narednih dana, u Njujorku i Čikagu, imati i susrete sa predstavnicima organizacija iseljenika iz Crne Gore.

 

 

Send this to a friend