Politika

Na izbore u Andrijevici izlaze i Nova i SNP: Nekad bojkotovali, sad zajedno učestvuju

Prema riječima čelnika ovih partija u Andrijevici, vrlo je moguće da nastupe u koaliciji, iako će odluku donijeti stranački organi u narednom periodu.

Šef opštinskog odbora SNP u Andrijevici Goran Stojanović kaže za Vikend novine, da na ovim izborima nema riječi o bojkotu. Predstojeći izbori, tvrdi on, traže promjene, koje prema njegovim riječima, može da donese samo SNP.

“Očekujem da će ove godine narod prepoznati šta smo uradili mi, a šta je uradila vlast”, rekao je Stojanović.

Nova: Sa SNP i u dobru i u zlu

Dodaje da je NOVA jedina partija koja je dijelila njihove stavove na prethodnim izborima, i bojkotovala ih. Zbog toga, u ovoj partiji, Novu vide kao potencijalne partnere sa kojima, kako kaže Stojanović, imaju odličnu saradnju. Ističe da će ipak takva odluka biti donešena na sjednicama stranačkih organa na lokalnom i republičkom nivou.

Slično raspoloženje vlada i u Novoj srpskoj demokratiji. Iz ove poručuju da izbore neće bojkotovati, već da će odluku o nastupu na njima donijeti na organima partije. Predsjednik Nove u Andrijevici Vesko Raketić kaže da već deceniju dijele istu sudbinu SNP.

“I u dobru i zlu, i kad smo učestvovali i kad smo bojkotovali izbore, bili smo sa SNP. Već deceniju sarađujemo na najvišem nivou, tako bi moglo biti i ubuduće, ali je pošteno da sačekamo sjednice stranačkih organa i odlučimo”, rekao je Raketić VN.

I u vladajućoj koaliciji došlo je do promjene. Naime, nakon raspada koalicije DPS i SDP na državnom nivou, partneri su se razišli i u Andrijevici. U DPS-u tvrde da su time napravili dobar potez, jer im SDP nikada nije ni trebao kao partner u ovom gradu.

Mašović: SDP nam nikad nije trebao

Predsjednik opštine Andrijevica i prvi čovjek DPS u tom gradu Srđan Mašović kazao je da na predstojećim lokalnim izborima očekuje ubjedljivu pobjedu njegove partije.

“DPS je dominantna politička snaga u Andrijevici. O nastupu na izborima još nismo odlučili, ali ćemo ići samostalno ili sa Socijaldemokratama, oni su za sada jedini potencijalni koalicioni partneri” rekao je Mašović DN.

Na pitanje da li u Pozitivnoj, koja je na prethodnim izborima osvojila jedan mandat, vide potencijalnog saveznika, Mašović je kazao da će o tome možda biti priče nakon izbora, ali da za sada neće ulaziti sa Pozitivnom u predizbornu koaliciju.

Govoreći o snazi SDP, sa kojima su do nedavno bili u koaliciji, predsjednik opštine Andrijevica kaže da ni prije tri godine nije bio pristalica koalicije sa ovom partijom. To je kaže uradio zbog pritisaka iz Podgorice.

“I tada sam kao i sada tvrdio da nam SDP nije potrebna, jer nema znatan broj birača, i nema izbornu snagu. Siguran sma da na ovim izborima neće preći cenzus, jer se radi o beznačajnoj partiji”, istakao je Mašović.

Ni u SDP ne žale za koalicijom. Prvi čovjek ove partije u lokalnom odboru Duško Stojanović tvrde da su spremni za izbore

“Usvojili smo izborni plan i program, koji će biti usmjeren na identifikaciji problema građana kao i ravnomjernom razvoju i adekvatnom valorizaciji potencijala koje naša opština posjeduje” rekao je Stojanović.

Smatra da sve opozicione političke partije imaju dovoljno razloga da se okupe oko zajedničkog cilja razvoja Andrijevice.

“U vezi sa raskidom koalicije sa DPS, smatramo da smo napravili odgovoran potez jer naša politika i naše viđenje suštinskog razvoja Andrijevice se u potpunosti razlikuje. DPS na politiku gleda kao na sredstvo za ostvarivanje ličnih interesa dok je za nas politika prioritetno sredstvo za poboljšanje životnih uslova građana” zaključuje Stojanović.

Send this to a friend