Nastavlja se prijateljstvo Crne Gore i Rusije

Komentari (0)
A A A
Prijateljstvo Rusije i Crne Gore se nastavlja, ostajemo privrženi odnosima sa Rusijom, da ih unaprijedimo i osavremenimo, kazao je danas predsjednik Vlade Milo Đukanović tokom sastanka sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim u Minhenu.

"Lavrov je ocijenio da Crna Gora istovremeno ispunjava svoju evropsku i evro-atlantsku agendu i afirmiše dobre odnose sa Rusijom, te da postoji prostor za proširenje ekonomske saradnje“, saopšteno je iz Vlade.

Tokom susreta  najavljen je skori sastanak međuvladine komisije za ekonomsku saradnju dvije države.

Đukanović je drugog dana učešća na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji imao je niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima država i vlada učesnica.

On je razgovarao sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, potpredsjednikom vlade i ministrom odbrane Izraela Ehudom Barakom, ministrima vanjskih poslova  Rusije Sergejom Lavrovim, Bugarske Nikolajem Mladenovim i Kosova Enverom Hodžajem, američkim senatorom Džonom Mekejnom, kao i poslanicima njemačkog Bundestaga: potpredsjednikom poslaničke frakcije CDU/CSU za spoljnu, odbrambenu i evropsku politiku Andreasom Šokenhofom, predsjednikom Odbora za pitanja EU Gunterom Krihbaumom, predsjednikom Odbora za spoljne poslove Ruprehtom Polencom i poslanikom CDU/CSU Roderihom Kajzeveterom.

 Sa predstavnicima Bundestaga premijer Đukanović razgovarao je o aktuelnim ekonomskim i političkim kretanjima u Crnoj Gori i regionu, a u kontekstu evropskih i evro-atlantskih integracija.

„Mi svaku zemlju tretiramo u skladu sa njenim zaslugama i mogućnostima, uz jasnu potrebu evropske perspektive cijelog regiona i, u tom smislu, podržavamo Crnu Goru na evropskom putu dostizanja standarda i reformi“, kazali su predstavnici CDU/CSU u Bundestagu.

  • Advertisment

Na sastanku sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem razgovarano je o evropskoj perspektivi i ocijenjeno da dvije zemlje njeguju dobrosusjedske odnose što umnogome doprinosi stabilnosti i daljem prosperitetu cijelog regiona.

„Crna Gora i Izrael, kao male države, dijele zajedničke vrijednosti i u tom smislu treba tražiti prostor za saradnju u oblasti ekonomije, ali prije svega u oblasti bezbjednosti, obnovljive energije, sofisticiranih tehnologija i poljoprivrede“, ocijenjenio je tokom razgovora predsjednika Vlade sa potpredsjednikom Vlade Izraela Ehudom Barakom. 

Potpredsjednik izraelske vlade istakao je da Crna Gora može biti primjer za održavanje dobrosusjedskih odnosa.

U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Bugarske Nikolajem Mladenovim iskazana je spremnost za nastavak saradnje u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, i najavljena je dalja podrška Bugarske u tim procesima.

Đukanović i šef diplomatije Kosova Enver Hodžaj razmijenili su mišljenja o aktuelnim ekonomskim i političkim temama i potvrdili dobre bilateralne odnose koji predstavljaju osnovu za jačanje privredne saradnje.

Crnogorski premijer se na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije sastao se i sa američkim senatorom Džonom Mekejnom i tom prilikom su potvrđeni partnerski odnosi dvije zemlje.

Đukanović je upoznao sagovornika sa planiranim aktivnostima Vlade Crne Gore na polju evropskih i evroatlantskih integracija i istakao da će Crna Gora nastaviti da njeguje dobre odnose sa partnerskim zemljama i zemljama u regionu na planu očuvanja bezbjednosti i jačanja privredne saradnje.

Mekejn je pohvalio rezultate koje je Crna Gora postigla u svim oblastima i ponovio spremnost SAD da nastave sa podrškom Crnoj Gori u pravcu nastavka reformskog zamaha i poboljšanja kvaliteta života.  

 
Tweet
0
Ključne riječi: