Politika

Ne odustaju: Demos i URA poboljšale ponudu za SNP

Prema, kako kažu, pouzdanim saznanjima Pobjede, lideri GP URA i Demosa Žarko Rakčević i Miodrag Lekić su u kompromisnoj varijanti ponudili SNP-u da im pripadne sedam mandata od 19, za razliku od stare ponude po kojoj bi SNP-u pripala trećina mandata, odnosno sedam od 21. U obje varijante predviđeno je da nosilac zajedničke liste bude Miodrag Lekić, što nije neprihvatljivo bazi SNP-a zbog glasanja na predsjedničkim izborima.

Izvori Pobjede iz SNP-a saopštili su da je naznake tog inoviranog plana Milić objelodanio na sjednici Izvršnog odbora, ali da o njemu nije raspravljano zbog snažnog protivljenja čak i njegovih najbližih saradnika, bliskih poslanici Snežani Jonici.

“Izvršni odbor nije bio pripremljen da raspravlja o potencijalnoj koaliciji sa Rakčevićem, kamoli da raspravlja o modalitetima jer su bile najave samo o koaliciji sa Demosom. Uvidjevši da nema saglasnosti da Izvršni odbor predloži trojnu koaliciju po modelu po kojim bi Demosu pripalo devet mandata, SNP-u sedam, a GP URA pet, Milić je najavio da će pred Glavni odbor izaći sa svojim prijedlogom”, rekao je izvor iz SNP-a. Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, Milić je na sjednici IO ponudio ukupno tri varijante u slučaju dobijanja 15, 19 i 21 mandata od kojih je najpovoljnija za SNP ona u slučaju osvajanja 19 mandata, koju su Lekić i Rakčević ponudili kao kompromisnu.

“Ipak, to nije bilo dovoljno da se zadovolje apetiti stranačke baze jer smatraju da SNP nije dobro prošao pri raspodjeli mandata”, dodao je izvor novine.

Izvor Pobjede iz SNP-a je kazao da se predsjednik SNP-a nalazi pred izazovom, budući da je obećao da ako ne osvoji deset mandata da će podnijeti ostavku.

Da bi SNP osvojio deset mandata potrebno je da potencijalna građanska lista osvoji čak trideset mandata, što je veliki izazov kaže izvor iz SNP-a.

I u zvaničnom saopštenju sa sjednice IO potvrđeno je da će Milić ići sa svojim prijedlogom, što do sada nije bio slučaj u SNP-u.

“U dijelu koji se odnosi na način nastupa na izborima, predsjednik SNP-a će prema Glavnom odboru ići sa konkretnim modelom nastupa na državnom nivou”, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Da bi Milićev predlog prošao na sjednici GO potrebno je da glasa dvije trećine ukupnog broja članova GO, što znači 80 ljudi. To faktički znači najširi mogući konsenzus unutar stranke uključujući i dogovor sa strujom Aleksandra Damjanovića i Aleksandra Šćekića.

 

Send this to a friend