Politika

Ne u rat, ne u NATO: Marković ne razumije geopolitička kretanja

Podsjetimo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, sa ambasadorima 28 zemalja država članica Alijanse, doputovaće u Crnu Goru 14. oktobra kako bi se u susret pozivnici za članstvo u direktnom razgovoru sa rukovodstvom naše države razmijenila mišljenja o ostvarenim reformama.

Iz pokreta su kazali da je potpredsjednik vlade Duško Marković demonstrirao nipodaštavajući odnos prema elementarnim načelima demokratije i ljudskih prava ocjenama da je NATO pakt najveći civilizacijski okvir, da se pristupanjem ovom vojnom savezu ne gubi ni jedan element suvereniteta i da će o ulasku NATO odlučiti parlament, da se ne bi trošio novac.

Predstavnik te organizacije Igor Damjanović smatra da je stav Markovića “duboko licemjeran” pristup univerzalnim moralnim normama i potpuno nerazumijevanje aktuelnih geopolitičkih kretanja u svijetu.

Kako je kazao, on je svoj poslednji “doprinos” svjetskoj civilizaciji NATO pakt dao prije nekoliko dana u avganistanskom gradu Kunduzu, kada su avioni alijanse više od sat bombardovali zgradu bolnice, ubivši tom prilikom 12 ljekara i nekoliko desetina pacijenata, među kojima najmanje troje djece, prenosi Mina. 

“Ovdašnjoj civilizaciji NATO pakt je takođe podario mnogo, a najveći jedinstveni dar predstavlja epidemija malignih bolesti, uzrokovana upotrebom municije sa osiromašenim uranijumom”, naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima, u društvu gdje egzistira elementarna demokratska kultura stav da referendum o jednom istorijski važnom pitanju nije potreban da se ne bi trošio novac, mogao bi da izjavi samo predstavnik neke marginalne ekstremističke političke grupacije. 

“Nažalost, u državi koja slovi za lidera evropskih integracija, ti stavovi ne dolazi od sljedbenika neke totalitarne ideologije, već od drugog čovjeka vlade i vladajuće partije. Dodatno zabrinjava što su čak dvije trećine poslanika crnogorskog parlamenta, većina medija, NVO i javno angažovanih pojedinaca potpuno saglasni sa Markovićem i ne vide ništa sporno u mogućnosti da se najvažnije pitanje od referenduma o nezavisnosti razriješi bez neposrednog izjašnjavanja naroda, na način protivan volji velike većine građana Crne Gore”, kazao je on.

Damjanović smatra da se masovan građanski bunt nameće kao jedini adekvatan odgovor na takvu, elementarnim načelima demokratije i većinskoj narodnoj volji suprostvljenu poziciju dominantne političke elite. 

“Zato Mirovni pokret Ne rat ne u NATO poziva sve građane Crne Gore da na protesnom skupu 14. oktobra, svojim prisustvom pokažu neslaganje sa namjerom režima da spriječi narodni referendum o ulasku u NATO i tako suštinski strijelja demokratiju u Crnoj Gori, a osiromašeni uranijum proglasi neprikosnovenom civilizacijskom vrijednošću”, zaključio je on. 

Send this to a friend