Politika

Nema bojkota: Svako ko je predao listu mora na izbore

Međutim, i pored toga što su stavili potpis na Sporazum, opozicione partije u Vladi su više puta pominjale mogućnost o bojkotu izbora. Lider SNP-a i jedan od predvodnika koalicije Ključ Srđan Milić je juče opet pokrenuo pitanje izlaska na izbore izjavivši da “i dalje ostaje otvoreno pitanje da li će 16. oktobra uopšte biti izbora”.

Tragom te informacije CDM je pitao Državnu izbornu komisiju (DIK) da li je utvrđena zbirna izborna lista i da li je moguće da se stranke i koalicije koje se na njoj nalaze sada povuku iz izborne trke.

Iz DIK-a su nam rekli da je lista utvrđena kao i da svi koji se na njoj nalaze moraju da izađu na izbore.

“Državna izborna komisija utvrdila je Zbirnu izbornu listu 25. septembra ove godine i istog dana je žrijebanjem utvrđen redosljed izbornih lista na zbirnoj izbornoj listi. Članom 40 stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano je da podnosilac izborne liste može povući listu najkasnije do dana utvrđivanja Zbirne izborne liste. Iz naznačene odredbe Zakona proizilazi da, nakon što je utvrđena Zbirna izborna lista, podnosilac ne može povući izbornu listu”, saopšteno je CDM-u  iz DIK-a.

Prema članu 40 Zakona o izboru odbornika i poslanika podnosilac izborne liste može povući listu najkasnije do dana utvrđivanja zbirne izborne liste.

 

“Povlačenjem izborne liste prestaje funkcija opunomoćenog predstavnika podnosioca liste u svim organima za sprovođenje izbora, kao i sva prava koja mu u tom svojstvu, po odredbama ovog zakona pripadaju. Kandidat može odustati od kandidature do dana donošenja rješenja o proglašenju izborne liste”, navodi se u Zakonu.

Send this to a friend